Kanser hastalarına 'mavi akrep zehri' uyarısı

Medikal Onkolog Dr. Ahmet Özveren bugüne kadar bilimsel bir araştırma sonucu yayımlanmamış olan 'mavi akrep zehrinin' internette kanser hastalarına 'kurtarıcı ilaç/aşı' iddiasıyla sunulduğunu ve ürünün satışının yapıldığını söyledi.

Haberler 13.12.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Medikal Onkoloji Uzman Dr. Ahmet Özveren, kanser hastas ve hasta yaknlarnn tan koyulduktan sonra bilgi edinmek için internete bavurduunu ve burada saysz yorum ve öneriyle karlatklarn belirtti.

ETKL OLDUU BLMSEL OLARAK KANITLANMADI

Son dönemde de kanser hastalarna Kübadan umut olarak lanse edilen etken maddesi mavi akrep zehri olan ürünlerle ilgili hastalardan çok soru geldiini ifade eden Uzm. Dr. Özveren, nternette, mavi akrep zehrinin kanser hastalarnda etkili olduu iddia ediliyor, ticari ürün sat yaplyor. Kiisel faydalanm hikayeleri referans gösteriliyor. Böyle paylamlar bireyleri yanltabilir. çünkü kiisel faydalanm hikayeleri bilimsel kabul görmeyen yayn ve bulgulardr. çeitli türlerden akrep zehirlerinin içinde bulunan bileenler laboratuvar ve hayvan çalmalarnda anti kanser etkiye sahip bulunmutur. Fakat mavi akrep zehri bata olmak üzere akrep zehrinin insanlarda kanser tedavisi olarak etkili olduu bilimsel olarak kantlanmamtr dedi.

TEK BR HASTA SUNUMU YOK

Kübada kanser ile ilgili yaplan çok sayda bilimsel çalma olmasna ramen akrep zehri ile tedavi olmu hasta sunumu bulunmadn belirten Uzm. Dr. Özveren sözlerini öyle sürdürdü:

Akrep zehrinin özellikleri daha kaliteli çalmalarla aratrlmaya balanm ve ilaç gelitirme çalmalarna devam edilmektedir. çeitli ülkelerde akrep cinslerinin zehirleri, ylan zehri, ar zehri dahil hayvan zehirlerinden ilaç gelitirilmeye çallmaktadr. Bundan dolay akrep zehirleri gibi mavi akrep zehri bileikleri de ilerleyen zamanlarda elde edilip gelitirilerek kanser tedavilerinde kullanlabilir. Ancak u an için etkili bileeni elde edip uygun dozunun belirlenmesi için çok daha fazla bilimsel çalmaya gerek duyulmaktadr. Bilimsel etkinlii kantlanmam herhangi bir ilaç, madde, metot kullanm tamamen deneysel olup çok ciddi olumsuz sonuçlar dourabilir. Hastalar, tedavisini üstlenen hekiminin bilgisi ve onay olmadan kendilerine önerilen bu tarz bir ürünü kullanmamaldr.

Ana Sayfaya Git