Kanser hastalarına "Tibet yogası" önerisi

Kemoterapi alan kanser hastalarının yaşadıkları uyku bozukluğu ve yorgunluk şikayetlerinin "Tibet yogası" yapanlarda daha az görüldüğünün belirlendiği bildirildi Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Turhal "Kolaylıkla evde kendi başına yapılabilecek, herhangi bir öğretmen gerektirmeyen, oldukça basit bir yöntem olduğu için bunu hastalarla paylaşmak istiyoruz. Kansere ve kemoterapiye bağlı uyku şikayeti gibi sıkıntılarınızın azaldığını görebilirsiniz"

Haberler 04.10.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Tbbi Onkoloji Dernei Bakan Yardmcs Prof. Dr. Serdar Turhal, kemoterapi alan kanser hastalarna, yaadklar uyku bozukluklarna kar Tibet yogas yapmalarn tavsiye etti.

Turhal, kemoterapi alan kanser hastalarnn yaadklar uyku bozukluu ve yorgunluk ikayetlerinin Tibet yogas yapanlarda daha az görüldüünün belirlendiini söyledi.

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezindeki aratrmaclar tarafndan bir çalma yürütüldüünü ifade eden Serdar Turhal, haftada en az 2 kez Tibet yogas uygulayan kadnlarn gündüz rahatszlklarnn, yoga yapmayanlara göre azaldnn ve daha iyi uyuduklarnn tespit edildiini kaydetti.

Kanser hastalarnn yaadklar uyku bozukluunun ilerleyen dönemlerde daha da arttna dikkati çeken Turhal, hekimlerin, kanser hastalarnn bu skntlarn da ilaçla çözmeye çaltklarn dile getirdi.

- Evde herkesin deneyebilecei basit bir yöntem

Prof. Dr. Turhal, 1inci ve 3üncü evre meme kanseri olan hastalarn uyku ve yorgunluk ikayetlerine yönelik ABDde bir aratrma yapldn belirterek, unlar ifade etti:

Aratrmada, meme kanseri olan ve kemoterapi alan 227 hasta 3e ayrlyor. Bir grubuna yalnzc Tibet yogas, dier bir gruba da pilates gibi germe egzersizleri yapmalar öneriliyor. Dier kontrol grubuna herhangi bir öneride bulunulmam.

Aratrma sonunda Tibet yogas yapanlara bakldnda, yorgunluk ve uyku ile ilgili skntlarnn daha iyi olduu görülmü. Kolaylkla evde kendi bana yaplabilecek, herhangi bir öretmen gerektirmeyen, oldukça basit bir yöntem olduu için bunu hastalarla paylamak istiyoruz. Kansere ve kemoterapiye bal uyku ikayeti gibi skntlarnzn azaldn görebilirsiniz.

Yogann kanser hastalarna zarar vermeyen bir yöntem olduunu ifade eden Turhal, çalmann meme kanseri hastalar üzerine olduunu ancak uyku ikayeti çeken hastalarn da bu yöntemi deneyebileceklerini belirtti.

Alternatif yöntemlerin birçok hastaln tedavisinde uygulandn ifade eden Prof. Dr. Serdar Turhal, bu tedavilerin de hekim gözetiminde yaplmasn önerdi.

Ana Sayfaya Git