Kanser hastalarının ilaç bulamadığı iddiası

Sağlık Bakanlığı: "Merkaptopürin, siklofosfamit, sitarabin, bleomisin, dakarbaz, verapamil ve daunorubisin etkin maddeli ilaçların da tedariğinde herhangi bir sorun yoktur. Tiyoguanin etkin maddeli ilacın tedariki ile ilgili olarak firmasına, kurumumuz tarafından özel ithalat izni verilmiştir. Ocak ayı sonunda hastalarımızın ihtiyacını karşılayacak kadar ilaç piyasaya verilmiş olacaktır"

Haberler 18.01.2018 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanser tedavisinde kullanlan baz ilaçlarn bulunamamasna ilikin herhangi bir hasta ikayeti ve talep bulunmad, kanser ilaçlarnda da herhangi bir tedarik skntsnn yaanmad bildirildi.

Salk Bakanlndan yaplan yazl açklamada, bir gazetede yaymlanan haberde, Kanser hastalar hala ilaç bulamyor iddiasnn gündeme getirildii hatrlatld. Açklamada, söz konusu haberde ismi geçen naltrekson, nalokson ve flutamide etkin maddeli ilaçlarn yurt d ilaç listesinde olduu belirtildi.

Naltrekson ve nalokson etkin maddeli ilaçlarn temini için hastaneler tarafndan Bakanla toplu temin izni için bavuru yapld ifade edilen açklamada, ilaçlarn yurt dndan Türk Eczaclar Birlii (TEB) aracl ile getirildii aktarld.

KANSER LAçLARI

Prostat kanseri tedavisinde kullanlan flutamide etkin maddeli ilacn yan sra ayn tedavide kullanlan bikalutamide etkin maddeli ilaçlarn piyasada bulunduu ifade edilen açklamada, Merkaptopürin, siklofosfamit, sitarabin, bleomisin, dakarbaz, verapamil ve daunorubisin etkin maddeli ilaçlarn da tedarikinde herhangi bir sorun yoktur. Tiyoguanin etkin maddeli ilacn tedariki ile ilgili olarak firmasna, kurumumuz tarafndan özel ithalat izni verilmitir. Ocak ay sonunda hastalarmzn ihtiyacn karlayacak kadar ilaç piyasaya verilmi olacaktr. ifadelerine yer verildi.

Açklamada, idrar yolu enfeksiyonu tansnda kullanlan ilacn, firmasndan kaynakl sorun nedeniyle bir süredir ithal edilemediine dikkat çekilerek unlar kaydedildi:

lgili tanda kullanlabilecek pek çok ilaç ülkemizde mevcuttur. Kurumumuza bugüne kadar söz konusu ilacn bulunmamas ile ilgili bir hasta ikayeti veya talebi ulamamtr. Dier grup ilaçlarda olduu gibi kanser ilaçlarnda da herhangi bir tedarik sknts yaanmamaktadr. Kurumumuz tedarik sknts yaanma riski olan ilaçlar için gerekli önlemleri almakta, hastalarmzn maduriyeti engellenmektedir.

Ana Sayfaya Git