Kanser hücresini "uçurarak" tespit ediyor

"Kanserin erken tanısı için uyguladığımız 'magnetik kaldıraç teknolojisi', hücreleri manyetik alanlara koyup yer çekimine karşı uçuruyor. Adeta hücrelere kanalların içerisinde yer çekimsiz bir ortam sağlıyor. Bunun sonucunda biz bu hafif hücreleri kandan kolay bir şekilde ayırabiliyoruz. Kanından hücreleri hızla topladığımız hastaya yönelik de son dönemde 'kişisel tıp' da denilen bir tedavi uyguluyoruz"

Haberler 20.04.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stanford Üniversitesi Tp Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci, kanserin erken tans için uyguladklar magnetik kaldraç teknolojisinin, hücreleri manyetik alanlara koyup yer çekimine kar uçurduunu belirterek, Adeta hücrelere kanallarn içerisinde yer çekimsiz bir ortam salyor. Bunun sonucunda biz bu hafif hücreleri kandan kolay bir ekilde ayrabiliyoruz. Kanndan hücreleri hzla topladmz hastaya yönelik de son dönemde kiisel tp da denilen bir tedavi uyguluyoruz. dedi.

Stanford Üniversitesi Tp Fakültesi Canary Kanser Erken Tehis Merkezinde çalan Prof. Dr. Demirci, kanserin erken tehis ve tedavisine yönelik gelitirdikleri teknolojilere ilikin açklama yapt.

Demirci, kanserin çok heterojen bir sorun olduunu ve ayn kanser hücrelerinin vücutta farkl zamanlarda, farkl özellikler gösterebileceini anlatarak, kanserin kendi içerisinde farkl hücrelenmelere ayrldn ve bunlar hakknda fikir sahibi olunduunda hangi hastaya, ne tür bir tedavi uygulanmas gerektiine daha net karar verilebileceini söyledi.

Bu kapsamda gelitirdikleri teknolojilerin en ilginç olannn magnetik kaldraç teknolojisi olduuna dikkati çeken Demirci, Kanserin erken tans için uyguladmz magnetik kaldraç teknolojisi, hücreleri manyetik alanlara koyup yer çekimine kar uçuruyor. Adeta hücrelere kanallarn içerisinde yer çekimsiz bir ortam salyor. Bunun sonucunda biz bu hafif hücreleri kandan kolay bir ekilde ayrabiliyoruz. Kanndan hücreleri hzla topladmz hastaya yönelik de son dönemde kiisel tp da denilen bir tedavi uyguluyoruz. diye konutu.

Demirci, salkl hücrelerle kanser hücreleri arasnda bir younluk fark olduu bilgisini vererek, Bu kaldraca hücreleri koyduunuz zaman, kanser hücreleri daha yukarya doru uçuyor. Yani kanser hücreleri biraz daha hafif hücreler. ifadelerini kulland.

- Biyopsi yapmadan kan hücrelerinden erken tehis

Prof. Dr. Demirci, kiisel tbbn, genetik ve epigenetik bilimle birlemesinin hastalklara yaklam farkllatrdn, özellikle hastaln tespit edilmesinden sonraki ksmda hastaya özel tedavi sürecinin gelitirilmesine imkan veren bir teknoloji olduunu bildirdi.

Kanserin erken tehisine yönelik yaptklar çalmalardan birinin de kanser hücrelerinin yaarken zarlarndan attklar nano boyuttaki parçacklarn tespiti olduuna iaret eden Demirci, sözlerini öyle sürdürdü:

Bunlar kanda devaml dolayor. Bu atlan nano parçacklarn bazlar salkl, bazlar da kanserli hücre olarak karmza çkyor. Atarken içine o kansere has olan baz bilgiler girebiliyor. RNAlar, proteinler gibi... Eer kanserli olan ya da kanser hücrelerinden gelen nano parçalar toplayabilirsek, burada da Kanser daha ileriye gitmeden erken boyutta tehis edebilir miyiz? diye bakyoruz. Birçok kanserde asl kilit nokta; erken tehis. Erken tehis edilirse, kanser çözülebilir bir problem haline geliyor. Tabii tehis edildiinde de bu dolaan kanser hücrelerine bakarak, yani tümörü bulup oradan biyopsi almadan, kanda dolaan hücrelerden bilgiyi toplayp bakabilmek, hastalklarn daha baarl ekilde çözülebilmesine yol açabilecek. Biz hem terapi hem de erken tehis ayanda, bu iki unsuru dengeleyerek götürmeye çalyoruz.

- çevre kirlilii, stres ve sigara, kanser riskini artryor

Karmak yapdaki kanda, kanserli kan hücrelerinin bulunmasnn çok zor olduunu vurgulayan Demirci, gelitirdikleri yöntemin kanserli hücrelerin etkili ekilde ayklanabilmesine, bu sayede de hzla tedavi aamasna geçilebilmesine katk saladn ifade etti.

Prof. Dr. Demirci, çok büyük bir etkisi olmayan ilaçlarn bile insanlarn hücrelerini etkileyebileceini aktararak, unlar kaydetti:

çevre kirlilii, egzoz duman, stres ve sigarann insann vücudunda olumsuz etkileri oluyor. Bu etkiler kanser hücrelerinin tüm sistem boyutuna yansyor. Kanser tarafnda, belli hücreler belli fonksiyonlar ilerken hata yapmaya balyor. çünkü çevrede daha fazla farkl enzim ve kimyasallarla farkl bir mikro çerçeve var. Hücreleri alp, iki boyutlu sistemde kültür etmekle, üç boyutlu sistemde kültür etmek veya çevrelerinde baka hücreler varken kültür etmek ayn hücre olmasna karn çok farkl hücre tipine yol açyor. Yani ayn hücrenin çevresini alglay ve çevresiyle interaksiyonu, çevresinde ne olduuna bal olarak deiiyor. Siz bu çevreyi dardan negatif etmenlerle etkilerseniz, bunun tabii sadece sisteme deil, hücre boyutuna da olumsuz etkileri var. Bu yüzden mümkün olduu kadar salkl yaamaya çalmak lazm.

Ana Sayfaya Git