Kanser ilaçları artık ücretsiz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.

Haberler 11.07.2018 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl Sosyal Güvenlik Kurumu ,Salk Uygulama Tebliinde yaplan deiiklikle kanser tedavisinin tamamen ücretsiz hale getirildiini açklad. Hastalarn bu düzenlemeden önce özellikle katk paylar yüksek olan ilaçlar için çok yüksek miktarda fark ödediini belirten zmir Eczac Odas Bakan Ecz. Tuncay Saylkan, kanser ameliyatlarnda ve sonrasnda kullanlan ilaçlar için ciddi bir iyiletirme yapldn söyledi. Özellikle cerrahilerde kullanlan ilaçlar için belli farklar ödendiini anlatan Saylkan, Devletin karlad bedel 240 milyon liradan 750 milyon liraya çkarld. Eskiden bu fark vatanda cebinden ödüyordu. Hastanede yatarak tedavi görürken büyük sknt yaanyordu. Bu doru bir karar ama geç kalnd. Hastalar büyük maduriyet yayordu diye konutu. Kanserin bal bana ciddi bir sorun olduunu dile getiren Saylkan, bu hastalk süresince ekonomik skntlarla urayor olmann ayr bir motivasyon kaybna yol açtn savundu. Saylkan, hem hastalarda hem de hasta yaknlarnda moralin çok önemli olduunu hatrlatarak tedavi sürecinin iyi artlarda tamamlanmasyla hzl bir sonuç almann mümkün olduuna dikkat çekti. Yeni düzenlemenin Türkiyede bulunmas kolay olan ilaçlarla ilgili fayda salayacan ifade eden Tuncay Saylkan öyle konutu:

ARTIK ÜCRETSZ

Baz ilaçlar Türkiyede bulunamyor. çünkü bugün Euro 5.5 lira civarnda. laç fiyatlaryla ilgili Euro kuru ise 2.69 liradr. Bir yl boyunca da bu fiyat üzerinden gidecek. 1 yl içinde Eurodaki art orannn yüzde 70i kadar ilaçlara zam verilecei söylendi. Ocak ay sonunda Bakanlar Kurulu kararyla ise ilaca verilecek zammn yüzde 15i geçemeyecei belirtildi. Zammn bir üst snr yaptlar. sterse bu ülkede Euro kuru yüzde 50 artsn ama yüzde 15in üzerine çkmayacak. Bu durum da yurt dnda bulunan yeni jenerasyon ilaçlarn Türkiyeye gelmesini engelliyor. çünkü yar fiyatna bunu vermek istemiyorlar. Baz firmalar Türkiyeye ilaç gelmesi için bavuru yapmyor. Eskiden ruhsat olanlar da ya getirmiyor yada az miktarda getiriyor. Zarar etmemek için bu tutumu sürdürüyorlar.

Ana Sayfaya Git