Kanser riskini azaltmanın 7 yolu

Son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde kanser tedavisinde kullanılan; kemoterapi, radyoterapi ve onkolojik cerrahi gibi yöntemlerden daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bununla birlikte kanserle mücadelede en önemli yöntem olarak, hastalıktan korunma yollarının bilinmesi ve erken teşhis ön plana çıkıyor.

Haberler 31.01.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji Ünitesinden Doç. Dr. Kübra Aydn, 04 ubat Dünya Kanser Günü öncesinde, kanser tedavisinde güncel gelimeler ve kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Kanser nedeniyle hayat kayplarnn %21inden sigara sorumlu

Erken tehis ve toplumun kanserden korunma konusunda bilinçlendirilmesi, kanserle mücadelede en önemli faktörlerdir. Bu yöntemlerle kanserlerin yaklak %50sinin önlenebilecei öngörülmektedir. Sigara en önemli önlenebilir kanser sebebidir. Tütün kullanm tüm kanser nedeniyle hayat kayplarnn % 21inden sorumludur. Kanser hastasnda devam eden tütün kullanm, hastaln tekrar etme riskini, ikinci farkl tümör oluma ihtimalini ve tedaviyle ilikili yan etki risklerini artrmaktadr. Kanser riskini artran dier faktörler; radyasyon, hareketsiz yaam, obezite ve özellikle cilt kanserlerinin oluumunda korumasz youn güne ve kozmetik amaçl solaryum maruziyeti olarak sralanabilir. Bunlarla birlikte tüm dünyada yeni kanserlerin %17sinin enfeksiyonlar nedeni ile olduu tahmin edilmektedir.

Kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

Arlkl olarak meyve, sebze, kuruyemi, bakliyat, tam tahll ekmek, balk, zeytinyan içeren Akdeniz tipi beslenme tercih edilmelidir.

Tütün kullanmndan ve alkol tüketiminden kaçnlmaldr.

Günlük fiziksel aktivite artrlmaldr.

Salkl kilonun korunmaya çallmal, ar ve ani kilo alnp ve verilmemelidir.

Cinsel yollarla bulaan hastalklara kar önlem alnmaldr.

Ar güne ndan ve solaryumdan uzak durulmaldr.

Akcier, meme, serviks, kolorektal, prostat gibi yaygn görülen kanser türleri için düzenli tarama ihmal edilmemelidir.

Kiiye özel tedavilerle etkin baar salanyor

Kanser tedavisinde son 10 yldr kiiye özel tedaviler ön plana çkmaktadr. Gerek kemoterapi ve biyolojik tedavi yöntemleri gerekse cerrahi ve radyoterapideki gelimelerle son yllarda kanser tedavisinde büyük baarlar elde edilmektedir. Artk kanserlerin biyolojik özelliklerine bakarak o yönde gelitirilmi ilaçlar kullanlmaktadr. Kemoterapi uygulamalar hala günlük pratiin çounluunu olutursa da, birçok farkl tipteki ilaçlar da bazen kemoterapi ilaçlar ile birlikte bazen de tek bana kullanlabilmektedir. mmunoterapiler yani baklk sistemi üzerinde etki eden ilaçlarda da son 5 ylda ciddi gelimeler gerçeklemitir. Ülkemizde de bu ilaçlara kolaylkla ulaabilmekte ve uygun vakalarda kullanm tercih edilebilmektedir.

Ana Sayfaya Git