Kanser riskini öğrenmelisiniz!

Çağın hastalığı olarak tanımlanan kanser her geçen gün yaygınlaşıyor. Bununla birlikte her hangi bir belirti ortaya çıkmadan önce hastalığın erken dönemde yakalanması ve tedavi başarısının artmasına olanak sağlayan kanser taramaları hayati önem taşıyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonunda kanser riski belirlenen hastalarda tanı için daha detaylı işlemler yapılabiliyor.

Haberler 20.04.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-ç Hastalklar Uzman Dr. Halil Öztürk, kanser taramasnn önemi hakknda bilgi verdi.

Erken tan tedavi ansn artryor

Her hastalkta olduu gibi kanser tedavisinde de erken tan büyük önem tamaktadr. Herhangi bir belirti olumadan hastaln tehis edilmesini amaçlayan kanser taramalarn özellikle riskli gruptaki kiilerin ihmal etmemesi gerekmektedir.

Kanser taramalarn 4 ana balk altnda deerlendirmek mümkündür.

1-Kanser taramas nasl yaplr?

Fizik muayene

Laboratuvar testleri

Görüntüleme yöntemleri

Genetik testler

2-Kimler kanser taramas için daha uygundur?

Ailesinde ve kendi geçmiinde kanser öyküsü olanlar

Kanser ile ilikili olabilecek baz genetik bozukluklara sahip olanlar

Kanser oluumuna sebep olabilecek tütün kullanm veya kimyasal maddelere maruz kalanlar

leri yatakiler

3-Hangi kanserler için düzenli tarama önerilir?

Meme Kanseri: Mamografi ile yaplan taramalarn özellikle 40-70 ya arasndaki kadnlarda meme kanserine bal ölümlerin belirgin olarak azaltt gösterilmitir. Taramalarda 25-39 ya arasnda yllk meme muayenesi ve 40 ya üstünde ise meme muayenesi ile birlikte mamografi yaplmas önerilir.

Servikal (rahim az ) kanser: HPV (human papillomavirus) testi ve PAP smear tek bana veya birlikte yaplmas önerilen testlerdir. 21-29 ya arasndakilerin üç ylda bir PAP smear testi yaptrmas, 30-64 ya arasndakilerin her yl PAP smear testi ve 5 ylda bir HPV testi önerilir. 65 ya üstünde son on yldaki testlerde anormal bulgu yoksa taramaya gerek olmad düünülmektedir.

Kolorektal (kaln barsak) kanserler: Dk testleri (dkda gizli kan ve dk DNA testi) ve kolonoskopi barsak kanserlerini tarama ve erken tansnda kullanlan testlerdir. 45 yandan itibaren her yl dkda gizli kan ve 10 ylda bir kolonoskopi yaplmas önerilir.

Prostat kanseri: 45 yandan itibaren muayene ile birlikte PSA (Prostat spesifik antijen ) taramas yaplr. Ancak ailesinde prostat kanseri bulunanlarda daha erken yalarda taramaya balamak daha uygun olacaktr.

4 -Risk faktörlerinin veya belirtilerin olmas durumunda yaplmas önerilen kanser taramalar nelerdir?

Endometrium (rahim) kanseri: Yllk transvajinal ultrasonografi ve endometrial biyopsi önerilir.

Karacier kanseri: Kronik viral hepatitlerde, otoimmün hepatit, karacier sirozu durumunda veya doutan gelen bir karacier hastalnz varsa ylda bir karacier ultrasonografisinin yaplmas ve AFP ( Alfa feto protein) ölçümü uygun olacaktr.

Over (yumurtalk ) kanseri: Yakn akrabalarnzda over kanseri varsa, BRCA1 veya BRCA2 genetik mutasyonlarna sahipseniz, ylda bir transvajinal ultrasonografi ve CA 125 ölçümü önerilmektedir.

Akcier kanseri: Sigara içenlerde (1 paket 20 yl veya 2 paket 10 yl) sigara içimi varsa ya da son 15 yl içinde sigara braklmsa 50-80 ya arasnda, tarama için düük doz bilgisayarl akcier tomografisinin çekilmesi gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git