Kanser savaşçısı: Acı biber

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü: "Mide rahatsızlığı olmayanların acı tüketmesi kanserle mücadelede önemli bir faktördür. Özellikle Şanlıurfa yöresinde yetişen isotun sayısız faydaları var"

Haberler 17.06.2019 - 12:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzman Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, mide rahatszl olmayanlarn, önemli bir kanser savaçs olan ac biber tüketmesi önerisinde bulundu.

Gümürdülü, ac krmz biberin insan sal üzerindeki olumlu etkilerinin ve özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliinin ngilterede yaplan bir aratrmayla da dorulandn belirtti. Nottingham Üniversitesi tarafndan yaplan aratrma sonuçlarna dikkati çeken Prof. Dr. Gümürdülü, Jalapeno biberi (ac krmz biber) içinde bulunan kapsaisin maddesinin, hücrelerin enerji üreten s odas mitokondriye saldrarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetikledii tespit edilmitir. Aratrmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein geliimine engel olarak apostosisi veya hücre ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki salkl hücrelere zarar vermiyor diye konutu.

KIRMIZI ACI BBERN ETKS

Herkesin korkulu rüyas olan krmz ac biberin iyi bir kanser savaçs olduuna vurgu yapan Prof. Dr. Gümürdülü, Krmz ac biberin içeriinde bulunan maddeler kanserli hücreleri parçalyor, yakp yok ediyor. Antioksidanlar bakmndan çok zengin ve kanseri önleyen likopen maddesi içeren krmz ac biberi mide rahatszl olmayanlar mutlaka tüketmeli tavsiyesinde bulundu.

Hint ve Meksika mutfanda çok sk kullanlan krmz ac biberin, Türkiyede en fazla Güneydou Anadolu Bölgesinde yetitiini, özellikle anlurfa yöresinde yetitirilen isotun olaanüstü bir gda olduunu belirten Gümürdülü, unlar kaydetti:

sot ile pul biberin fark isot kurutulurken günein altnda daha fazla kalr. Pul biber gibi ac, yakc bir tad yoktur. Kurutma ilemindeki farkllk nedeniyle isotun rengi daha siyaha dönük olur. anlurfada yaplan isot biberleri daha doal ortamlarda kurutulup hazrlandndan kendine has bir tad vardr.

KANSERLE SAVAAN BESN

Yeil sebze olarak da tüketilen, kurutularak baharat haline getirilen kanser savaçs isotun ve sadece yemeklere tat vermekle kalmadn, önemli vitamin ve mineraller içerdiini belirten Gümürdülü, Bu baharatn içerisinde A ve C vitamini ile birlikte; demir, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve sodyum gibi çok sayda mineral bulunur dedi.

Ac biberin faydalarnn bunlarla da bitmediini, açlk hissini bastran etkisinin de bulunduunu anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, Kapsaisin maddesi mide ve barsak hareketlerini hzlandrr. Ödem söktürücü özellii de olan ac biber ya yakmna yardmc olur. Souk algnl belirtilerini hafifletip, ary kontrol altna alr. Kolesterolü ve trigliseriti düürmeye, kötü huylu kolesterolü azaltmaya yardmc olur bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git