Kanser tanı kiti!

Hastaların genetik yapısına uygun ilaç için "kanser tanı kiti" üretildi

Haberler 21.09.2021 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Tp Fakültesi Tbbi Biyoloji Öretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Görgien ve Aratrma Görevlisi smail Musab Gülaçar, Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tan Kiti adl proje kapsamnda, kanser hastalarnn genetik yaplarna göre kiisel kit üretti.

Kanser hastalarna daha uygun ilaçlarn verilmesi ve hastalarn yaam kalitesinin artrlmas amacyla üniversite bünyesindeki Teknokentte 2016 ylnda çalmaya balayan Görgien ve Gülaçar, ürettikleri kiisel tan kitleriyle hem ülke ekonomisine hem de hastalarn daha hzl bir ekilde tedavi olmasna katk salayacak.

Görgien, Van YYÜ Teknokentte gelitirilen proje kapsamnda üretilen ürünün yurt içi ve dnda ilgi görmeye baladn anlatt.

Genovan Genetik Biyoteknoloji bünyesinde bireye özgü tedavi yöntemleri üzerinde çaltklarn belirten Görgien, unlar kaydetti:

Genomik tp, bireyin kaltsal materyalini inceliyor. Günümüzde birçok aratrmac ve biyoteknoloji firmas bu alana odaklanm durumda. Firmamz bünyesinde özellikle Amerika, Kanada ve Avrupada klinik denemeleri yaplm, tannm otoriteler tarafndan onaylanm ve ilaç kullanm öncesinde uygulanmas önerilen genleri içeren tan kitlerini üretiyoruz. lk admmz sisplatin ototoksitesini belirlemeye yönelik tan kiti gelitirmekti. Farkl bir projemizle de kardiyovasküler ve metabolik hastalklarda yaygn kullanlan ilaçlarn hedef kitlesini belirlemeye yönelik farmakogenetik tan kitlerini üretmeye çalyoruz. Sisplatin ototoksite kitimiz Salk Bakanlndan onay ald. Yurt içi ve yurt dna siparilerimizi gerçekletiriyoruz. Ayn zamanda laboratuvarmzda moleküler biyoloji ve genetik gibi ilgili alanlarda eitim alan örencilere staj imkan, yüksek lisans ve doktora örencilerine ise aratrma ortam salyoruz. Firmamz bünyesinde farkl teknikleri kapsayan kurslar ve eitimler de düzenliyoruz. Farkndalk oluturarak yeni giriimcilere ve aratrmaclara destek olabilmeyi hedefliyoruz.

YURT DII HRACATINDA LK ETAPTA KOMU ÜLKELERDEN BALAMAK STYORUZ.

Kanser hastalarnn genetik yaplarna göre ürettikleri kiisel kitlerin ticariletiini dile getiren smail Musab Gülaçar ise sisplatinin bir kemoterapi ilac olduunu söyledi.

Özellikle pediatrik kanserlerde, yani çocuk kanser hastalklarnda solid tümörlere yönelik kullanlan bir ilaç olduunu belirten Gülaçar, u bilgileri verdi:

Bireye özgü kullanmnda daha etkili bir tedavi için yönlendirme amacyla mutasyon tarama kiti gelitirdik. Ürünümüz ticarileti. u an pazarda yerini ald. lk hedefimiz yurt içindeki tüm kamu ve özel hastanelerde bu kitin kullanlmasdr. Bunun haricinde yurt dnda ilk etapta Orta Dou, Afrika ve Dou Avrupa ülkelerine ulamay hedefliyoruz. Siparilerimizi aldk. Yurt içi ve dna ilk satlarmz gerçekletirdik.

Van YYÜ Dursun Odaba Tp Merkezindeki doktorlara da ürünlerini tanttklarn aktaran Gülaçar, burada sisplatin tedavisi gören çocuklarn 1 yl boyunca bu kitlerden ücretsiz faydalanacan aktard.

Yurt içinde baz hastanelerden sipari almaya baladklarn kaydeden Gülaçar, sözlerini öyle tamamlad:

Yurt d ihracatnda ilk etapta komu ülkelerden balamak istiyoruz. lk yurt d sipariimizi komu ülke Iraktan aldk. Iraka yakn zamanda kitlerimizi göndereceiz. Azerbaycan, Irak, ran daha sonrasnda da Orta Dou corafyasnn tamamnda, körfez ülkelerinde ürünlerimizi pazarlamay hedefliyoruz. Afrika bizim için yeni bir pazar. Afrika ülkelerine de kitimizi satmay düünüyoruz. Yl içerisinde katldmz fuarlar oldu. Özellikle Dubai fuar bizim için önemlidir. Fuarlarda ürünümüzü tüm dünyaya tantacaz.

Ana Sayfaya Git