Kanser tedavisi!

Kanser tedavisinde, kemoterapiyle de uygulanabilen immünoterapi ile ilgili Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Çelik, “İleri evre kanser hastalarında, özellikle de cilt, böbrek, akciğer, mide, yemek borusu, karaciğer kanserlerinde immünoterapi ilk seçenek haline geldi. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada kötü huylu cilt kanserinin erken evresinde metastaz riskini engellediğini gördük” dedi.

Haberler 25.11.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücudun baklk sistemi hücrelerini uykudan uyandrp, tümöre kar savamasn salayan immünoterapinin giderek daha fazla kanser hastas için umut haline geldiini söyleyen Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. Serkan çelik, bu konuda son gelimelerle ilgili önemli bilgiler verdi. u an neredeyse tüm kanser türlerinde, ileri evre hastalkta immünoterapinin kullanldn söyleyen Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. Serkan çelik, öyle konutu:

2010 ylndan beri uygulanan bir tedavi olan immünoterapi, ilk olarak kötü huylu cilt kanseri olan melanomda kullanlmaya baland ve bugün de cilt kanserlerinin tedavisinde tek bana kullanlabiliyor. Ayrca, böbrek kanserleri, akcier kanserlerinin çounluunu oluturan küçük hücreli d akcier kanserinde de tek bana immünoterapiyi kullanabiliyoruz.

YAN ETKLER DAHA AZ; YAAM KALTESN BOZMUYOR

mmünoterapi tedavisinin damardan uygulanan bir tedavi olduunu hatrlatan Doç. Dr. çelik, hasta açsndan salad yararlarla ilgili u bilgileri verdi:

Hastaln evresi ve tipine göre deimekle birlikte immünoterapi, kemoterapi ile beraber ya da tek bana kullanlabilir. mmünoterapinin etki mekanizmas daha farkldr. Bilindii üzere kemoterapi kanser hücrelerinin yannda vücuttaki dier normal hücrelere de etki gösterebilen bir tedavi eklidir. mmünoterapi ise; baklk sistemi hücreleri üzerinden etkisini gösterir. Bu nedenle kemoterapide sk görülen saç dökülmesi, bulant, kusma gibi yan etkileri immünoterapi sonrasnda görmeyiz. Bu yöntemle hastalarn tedavi süresince yaam kaliteleri kemoterapiye göre daha iyi olur. mmünoterapide daha farkl yan etkiler olur. Deri döküntüsü, kant, ishal, karacier enzimlerinde yükselme, tiroid hormon fonksiyonlarnda deiiklikler gibi yan etkiler daha az sklkla görülebilir ve kolaylkla kontrol altna alnr böylece hastann yaam kalitesi de olumsuz yönde etkilenmemi olur.

çOU KANSERDE LK TEDAV SEçENE

mmünoterapinin son yllarda artan oranda kullanlan bir tedavi yöntemi olduunu ifade eden Doç. Dr. çelik, lk olarak sadece kötü huylu cilt kanserinde uygulanmaya balanan bu tedavi yöntemi, u an neredeyse tüm kanser türlerinde, ileri evre hastalklarda dier tedavilere kyasla daha etkin bir seçenek olarak karmza çkmaktadr. Özellikle de böbrek, akcier, mide, yemek borusu, karacier kanserlerinin tedavisinde ilk tercih haline gelmitir. Hastann tümör dokusundan baz özel testler yaplarak bu tedavinin hangi hastada, ne zaman uygun olabileceini belirleyebilmekteyiz diye konutu.

YAAM SÜRESN UZATIYOR

Doç. Dr. Serkan çelik, immünoterapi tedavisinin artk çou kanserde yaam süresini kemoterapiye kyasla daha fazla uzattn belirtti.Doç. Dr. Serkan çelik, küçük hücreli d akcier kanserinden örnek vererek, Eer hasta immünoterapi tedavisine uygunsa, normalde kemoterapi ile ortalama 1 sene olan yaam süresi, bu alt grupta 3 senenin üzerine çkmaktadr. Öyle ki, 5 sene üzerinde yaayan hastalarmzn says artmaktadr. En son düzenlenen Amerikan Kanser Dernei, immünoterapiye uzun süre yant veren ileri evre akcier kanserli hastalarda yaam beklentisinin yüzde 99a çkt açkland. mmünoterapiyi kullanarak baz hastalarda neredeyse kanseri kronik hastalk olarak takip edebilmekteyiz ifadelerini kulland.

KANSERN METASTAZ YAPMA RSKN ENGELLYOR; RAHM AZI KANSERNDE DE ETKL

Son 10 senedeki gelimelerle, tedavi sonuçlarnda büyük farklar görüldüünü ifade eden Yeditepe Üniversitesi Kouyolu Hastanesi Tbbi Onkoloji Uzman Doç. Dr. Serkan çelik, Avrupa Kanser Kongresi (ESMO)nde duyurulan çalma verileri hakknda u bilgileri verdi:

Özellikle melanomun erken evresinde immünoterapi kullanldnda, hastaln geri gelme riskinin belirgin ekilde azald gösterildi. Bununla birlikte ileri evre rahim az kanserinde de kemoterapiye immünoterapi ekleyerek yaam süresinde yüzde 35-40 orann iyileme salanabildii açkland. Akcier kanseri nedeniyle ameliyat olmu hastalarda da immünoterapi ile, hastaln geri gelme riskini azald kantland. Sonuç olarak immünoterapi günümüzde geleneksel kullanlan kemoterapilere göre hem hastann yaam süresini uzatt hem de yaam kalitesini artrd için, neredeyse tüm kanser türlerinde umut vadeden bir tedavi seçenei haline gelmitir.

Ana Sayfaya Git