Kanserde ‘akıllı' dönem

Kemoterapinin yerini immünoterapi alıyor

Haberler 04.02.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Orhan Türken, Halen pek çok hastada kullandmz klasik kemoterapi yava yava terk ediliyor. Bunun yerini akll moleküller, hedefe yönelik ilaçlar alyor. Baklk sistemini aktif klarak kanserle mücadelede daha güçlü hale getiren immünoterapi de giderek daha fazla hastada kullanlyor dedi.

Salk Bakanl verilerine göre Türkiyede her yl ortalama 163 bin kiiye kanser tans konuyor. Dünya Salk Örgütü ise daha vahim bir tabloya iaret ediyor. Yaplan aratrmalar tablonun bu ekilde devam etmesi halinde 2030 ylnda tüm dünyada 22 milyon yeni tan konulacan gösteriyor.

Tp dünyas 4 ubat Kanser Gününde u sorunun yantn aramaya devam ediyor: yileme oranlar artacak, ölüm oranlar düecek mi? son dönemde kanserle mücadelede erken tan, bilinçlenme gibi koruyucu önlemlerin yan sra akll tedavi yöntemleri öne çkt. Yakn geçmie kadar ayn tany alan hastalara benzer kemoterapi ilaçlar veriliyordu. Artk hastalklara moleküler ve genetik özelliklere göre tedavi balanyor. Maltepe Üniversitesi Tp Fakültesi Tbb Onkoloji Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Orhan Türken kanserde kiiye özgü uygulamalar ve kanserle mücadelenin geleceini anlatt.

Kemoterapi terk ediliyor

Prof. Dr. Türken, kanserin yllar içinde giderek art gösterdiine dikkat çekerek, en sk görülen türlerin erkeklerde akcier ve prostat, kadnlarda ise meme ve akcier kanserleri olduunu söyledi.

Kanser tedavisinin giderek kiiye özgü hale gelmeye baladna dikkat çeken Türken, Halen pek çok hastada kullandmz klasik kemoterapi yava yava terk ediliyor. Bunun yerini akll moleküller, hedefe yönelik ilaçlar alyor. Baklk sistemini aktif klarak kanserle mücadelede daha güçlü hale getiren immünoterapi de giderek daha fazla hastada kullanlyor diye konutu. Türken, kiiye özel tedavinin aamalarn öyle anlatt:

Kanser tans konduktan sonra ameliyat veya biyopsi yöntemiyle alnan parça genetik laboratuvarlara gönderiliyor. Burada tümör hücrelerinin genetik profili çkartlyor. Hangi genlerde sorun varsa, mutasyon görülüyorsa bunlar belirleniyor. Böylece hücrelerin hzl bir ekilde çoalmasna neden olan bu genetik deiiklikler üzerinden tümöre direkt etkili ilaçlar kullanlabiliyor. mmünoterapi yönteminde de vücudun kansere kar doal savunma mekanizmalarnn daha etkin ve güçlü hale gelmesi salanyor.

Kemoterapi kadar yan etkisi yok

Klasik kemoterapinin tümör hücrelerine kar bir reaksiyon göstermekle birlikte vücudun salkl hücrelerini de etkileyebildiine dikkat çeken Prof. Dr. Türken, Kemoterapi gören hastalarda saç dökülmesi, ar bulant, kusma, kan deerlerinde düme, kanszlk ve bunun tetikledii enfeksiyonlar ortaya çkabiliyor. Hedefe yönelik tedavilerde bu yan etkilerin büyük ksmn görmüyoruz dedi.

Tedavide baar ivmesi artt

Kiiye özgü tedavide hastaya hangi ilaç fayda salayacaksa onun belirlendiini, tespit edilen tümöre faydas olacak ilacn kullanldn belirten Prof. Dr. Türken, genetik deiiklikler ortaya çkarldktan ve bunlara yönelik ilaçlar aratrlp bulunduktan sonra kanser tedavisindeki baarnn artmaya baladn söyledi. Buna karn kanserin tedavisine yönelik daha kat edilmesi gereken yol olduunu belirten Türken, u an için baz moleküller ve akll ilaçlar var ve sürekli yenileri de tedavilerimize ekleniyor ama yine de daha alnacak yol var. Tedaviden fayda gören hastalarda bir süre sonra ortaya çkan ilacn etkisiz hale gelmesi (ilaç direnci) sorununun giderilmesi, tedaviden hiç fayda görmeyen hastalarda yeni akll ilaçlarn kefi ve immünoterapi spektrumunun genilemesi ile kanser tedavisinde sanrm imdi olduundan çok daha güçlü olacaz dedi.

Erken tan hayat kurtarr

4 ubat Dünya Kanser Gününde Kanserden korkma, geç kalmaktan kork ve Erken tan hayat kurtarr sloganlarnn önemine dikkat çeken Prof. Dr. Türken, tüm kanserler için erken dönemde tespit edildiinde tamamen iyilemenin mümkün olduunu söyledi.

Türken, geç kalndnda ise tamamen iyileme mümkün olmasa da daha uzun ve kaliteli yaam salanabildiine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git