"Kanserde en önemli risk tütün"

Doç. Dr. Serdar Altınay, tütün kullanımının kanserde en önemli risk faktörü olduğunu vurgulayarak, "Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak gelişen 27 bin 700 civarında vaka olduğu tahmin edilmektedir." dedi.

Haberler 10.02.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnay, kanserin dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sal problemi olduunu vurgulad. Dünyada her yl 14 milyon kiinin yakaland ve 8,2 milyon kiinin ölümüne sebep olan kanserin, ya ve cinsiyet ayrm yapmadan tüm insanlar etkilediini dile getiren Altnay, 2002 ylnda Türkiyede kanserden ölümlerin tüm ölümlerin yüzde 12sini oluturduunu, bu orann 2014te yüzde 20,7ye çktn vurgulad.

Serdar Altnay, Türkiye statistik Kurumu verilerine göre kanserin 2015 ylnda 49 bin 946 erkek, 27 bin 22 kadnn ölümüne neden olduunu belirterek, Grtlak, soluk borusu, bron ve akcierin kötü huylu tümörü erkeklerde 20 bin 388 kii ile en fazla ölüme neden olurken, kadnlarda ise meme kanseri 3 bin 853 kii ile en yüksek sayda ölüme neden olmutur. Erkeklerde en sk görülen kanserler akcier ve prostat kanseri iken tütüne bal kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bal olarak gelien 27 bin 700 civarnda vaka olduu tahmin edilmektedir. deerlendirmesini yapt.

TÜTÜN ÖLDÜRÜCÜ

Kanserin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 da genetik faktörlere bal olutuunu ifade eden Altnay, çevresel faktörler arasnda tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlarn ilk sralarda yer aldn vurgulad.

Dünyada her geçen gün daha fazla bireyin tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaam tarzna ve yanl beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kaldna dikkati çeken Doç. Dr. Altnay, Küresel olarak tütün kullanm hala en önemli risk faktörü olup, her yl 5 milyon kansere bal ölümün ve tüm kansere bal ölümlerin yüzde 22sinin sorumlusudur. dedi.

Salk Bakanl tarafndan baaryla uygulanan ve ücretsiz yaplan meme, serviks ve kolon kanserine yönelik ikincil koruma kapsamndaki tarama programlarnn gelecek yllarda daha salkl bir toplum olumasnda önem kazanacan dile getiren Altnay, sözlerini öyle tamamlad:

Birinci korumada biz hekimlere düen görev bireyler ve toplumlarn, yaygn kanser türlerinin en az üçte birinin daha salkl bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttrlmas, pozitif düünce sisteminin gelitirilmesi ile önlenebilecei konusunda bilgilendirmektir. Sigara ve alkol kullanmnn azaltlmas da eklendiinde bu rakam yüzde 50ye ulamaktadr. Ayrca ultraviyole, radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Ana Sayfaya Git