Kanserden Korkmayın Artık Teknoloji Var!

Kanser tedavisinde son yıllarda kullanılan gelişmiş radyoterapi cihazları sayesinde etkileyici sonuçlar elde ediliyor.

Haberler 11.01.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyasyon Onkolojisi Uzman Yrd. Doç. Dr. Tayfun Hanclar kanser tedavisindeki yeni dönem teknolojilerini anlatt.

Geçmi yllarda radyoterapi uygulanan hastalarda tedavi esnasnda görülen cilt hasarlar, idrar yanmalar veya barsak hasarlar gelimi teknoloji cihazlar sayesinde çok ender görülür hale gelmitir. Uzun yllardr radyoterapinin ne kadar yüksek dozda uygulanrsa o kadar etkili olduunu biliyorduk ancak eski tedavi cihazlar tümörü hedeflerken salkl dokuya da zarar vermesi nedeni ile istediimiz dozlar veremiyorduk. Son yllarda sahip olduumuz cihazlar istediimiz noktaya yüksek doz verirken çevre dokuyu maksimum düzeyde koruyabilmektedir, bu sayede tümörü ortadan kaldracak yüksek dozu güvenlikle verebiliyoruz. Örnek olarak eski yllarda meme kanseri tedavisi yaplrken kalp dozu o denli yüksek olurdu ki uzun dönemde meme kanserinden deil kalp yetmezlii nedeni ile kaybettiimiz hastalarmz olurdu ancak u anda ayn tedavide kalp dozu son derece güvenilir snrlar içinde kalmaktadr.

Teknolojinin en önemli getirilerinden biride tedavide kullanlan cihazlarn hedef hacmin eklini daha iyi kapsamas ve salam organlarn alaca doz miktarlarn azaltmasdr. Tedavi süresini ksaltmaktadr.5 kat daha az sznt doz geçirgenliine sahip kolimatör yaps sayesinde, salam organlarn radyasyondan etkilenmesinin en aza indirir ve ikincil kanser oluum risklerinde en düük deerlere sahiptir. Bu da özellikle çOCUKLUK çAI TÜMÖRLERNDE önemli bir avantaj salamaktadr.

Artk Modaclar Gibi Kiiye Özgü Tedavi Yapyoruz!

Geçmi yllarda tedavi ettiimiz bölgeyi net olarak göremediimiz için çok geni alanlar kullanyorduk böylece tümörü tedavi edebilmek için gereinden büyük bölgeye radyoterapi uyguluyorduk yani herkese XL elbise giydiriyorduk, ancak u an kullandmz cihazlar bize her gün tedavi ettiimiz bölgeyi net bir ekilde gösterdii için her hastaya en uygun, haute couture tedaviyi yapabilir hale geldik. Bu tedavi sayesinde sadece tümöre yüksek doz verirken salam dokuyu maksimum oranda koruyabiliyoruz.

Radyoterapi le Kansz Ameliyat!

Herhangi bir nedenle ameliyat olamayan erken dönem akcier tümörleri için radyo-cerrahi yöntemi kullanlarak 1-3 günde halk arasnda nokta at diye adlandrlan sadece tümör bölgesine çok yüksek doz verilerek cerrahiye yakn baar ile tedavi edilebilmektedir.

Radyoterapi Artk Daha Ksa!

Radyoterapi 5 ila 8 hafta sürebilen bir tedavi iken yeni dönemde üstün teknoloji özellikleri sayesinde 3 veya 5 tedavide eskiden uzun sürelerde yaplan tedavileri ksa sürede ve güvenli bir ekilde yapabilmektedir. Uygun prostat kanserli hastalara 5 günlük tedavide normalde 8 hafta süren tedaviyi gerçekletirebiliyoruz ve hasta hastanede daha ksa kalp normal hayatna dönebiliyor.

Teknoloji Sürat Getiriyor!

Tedavi süreleri de 2-3 kat daha hzl gerçeklemekte böylece özellikle arl hastalarda cihazda uzun süre hareketsiz kalmann getirdii sorunlarla karlamadan hzl güvenli bir tedavi yaplabilmektedir.

Radyoterapi Gören Hastalar Günlük Yaamlarn Sürdürebilir!

Cerrahi ve kemoterapi uygulanan hastalarda ksa süreli de olsa yaam kalitesi etkilenebiliyor ancak radyoterapi iyi bir planlama ve uygun cihazlarla günlük yaamna devam edebilir. Radyoterapi esnasnda yan etki seyrek ve hafif düzeye olduu için biz hastalarmza tedavi esnasnda rutin i ve yaantlarna devam etmelerini öneriyoruz. Radyoterapi gören hastalar ie gidebilir araç kullanabilir, AVM lerde dolaabilir sadece toplu tama araçlarnda çevrede olabilecek hasta kiilerden korunmak amac ile az ve burnu içine alan maske takmas önerilir. Özellikle vurgulamamz gereken radyoterapi esnasnda hasta vücudunda radyasyon tamaz o nedenle kendisini toplumdan soyutlamasna gerek yoktur.

Radyoterapi Esnasnda Beslenme Nasl Olmaldr!

Cildin nemini salamak için günde minimum 2 lt sv tüketmek gerekir.

Asitli içecekler önerilmez su, ayran, taze sklm meyve sular tüketilmesi önerilir.

Sigara ve alkolden kesinlikle kaçnmaldr.

Zerdeçal, zencefil ve kefir vücudun savunma sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olduu için radyoterapi esnasnda tüketmekte fayda vardr.

Yemek tercihi yaparken mümkün olduu kadar çorba komposto gibi sulu, sebze püresi ya et püresi gibi yumuak gdalar seçmek gerekir.

Protein içeren gdalar kanser tedavisinde çok önemlidir bu nedenle et suyu ve tavuk suyu çorbalar tüketmek çok yararldr. Krmz et halama tarznda haftada bir kez rahatlkla tüketilebilir. Tedavi gören hastalarmza her gün bir yumurta tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

Elimizde kesin kant olmamakla birlikte ekerli gdalar önermiyoruz ancak meyvelerde alnan eker bunun dndadr o nedenle hastalarmza meyve sebze arlkl beslenmeyi öneriyoruz.

Bal kullanmakta herhangi bir saknca yoktur ancak günde iki kaktan fazlas önerilmez.

Üzüm suyu ve domates suyunu antioksidan özellikleri nedeni ile tedavi gören hastalarda taze sklm olmak kaydyla öneriyoruz.

Ana Sayfaya Git