Kanserden koruyan besinler

Çağımızın hastalığı kanser çevresel, genetik ve yaşam biçimindeki olumsuz koşullardan kaynaklanıyor. Beslenme ve yaşam biçiminde yapılacak değişiklikler ile olumsuz çevresel faktörlerden uzak durmak kanserden korunmayı sağlayabilir. Yeterli ve bilinçli bir beslenme ile kansere karşı koruyucu etki oluşturulabileceğini söyleyen Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel kanser koruyan besinler hakkında bilgi verdi.

Haberler 26.12.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanser riskini azaltmak için sebze ve meyveden zengin beslenilmeli, krmz et tüketimi azaltlp balk tüketimi arttrlmaldr, yemeklerde zeytinya kullanlmaldr. Alkol tüketimi azaltlmaldr. deal vücut arln korumak için enerji almna dikkat edip fiziksel aktivite arttrlmaldr.

SOYA

Soya fasulyesi özellikle göüs ve prostat kanseri riskini azaltmasyla ilikilidir. Daha fazla soya tüketen toplumlarda göüs ve dier kanser türlerinin daha az olduu görülmütür. Soya kansere kar koruyucu etkisi olan izoflavonlardan zengindir.

YEL çAY

Yeil çay içindeki epigallakatein gallatn kansere kar potansiyel bir önleyici etkisi olduuna dair çalmalar vardr. Sadece yeil çay deil, siyah, beyaz ve oolong çay da bioflavonoidlerden zengindir. çerdii bu maddeler sayesinde kansere kar koruyucu etkisi vardr.

ZEYTNYAI

Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi zeytinya hem kanser riskini hem kalp hastalklarn azaltr. Zeytinya içindeki yüksek miktardaki tekli doymam ya asitlerinin, tokoferol ve fenolik bileiklerin bu etkiyi yapt düünülmektedir. Günlük beslenmemizde olmas gereken ya mutlaka zeytinya olmaldr.

CEVZ

Ceviz antikarsinojenik etkisi olan ya asitleri içerir. Cevizin ayrca kolesterol için de olumlu etkisi olduundan kalp-damar sal açsndan da önemli bir besindir.

LKOPEN

Domatesin krmz rengini veren bir karotenoid türü olan likopen antioksidan kapasiteye sahiptir ve kansere kar koruyucudur. Özellikle krmz besinlerde likopen bulunur. Domates, pancar, krmzlahana, nar, çilek, karpuz gibi besinler mevsimine göre tüketilmelidir.

SOAN, SARIMSAK, PIRASA

Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanserlere kar koruyucudur. Bu sebzelere kokusunu veren içerdikleri biyoaktif sülfür bileikleri bu etkiyi yapar. K aylarnda grip ve souk algnlndan korunmak için de arlk verirseniz antimikrobik etkilerinden de yararlanm olursunuz.

Ana Sayfaya Git