Kansere dur diyebilirsiniz

Giderek yaygınlaşan ve görülme yaşı da gün geçtikçe düşen kanser, tanı konulduğu andan itibaren hastalar ve yakınlarını derinden etkiliyor. Hastalığı kabullenme aşaması, fiziksel görünümde olacak değişimler, hastalığı atlatamama korkusu gibi endişeler ve hastalıkla mücadele döneminde yaşanan stres, kansere yakalanan kişiyi ve çevresini psikolojik olarak zorluyor ve yıpratıyor. Bu süreçte alınacak uzman desteği hem kişiyi hem de çevresini rahatlatıyor ve tedavi sürecine pozitif etki ediyor.

Haberler 31.03.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Gizem Mine çölümlü, 1-7 Nisan Kanser Haftas öncesinde kanserle savata psikolojik destein önemi hakknda bilgi verdi.

Kanser sadece bireyi deil bütün aileyi etkiliyor

Fiziksel bir hastalk olmasnn yannda ruhsal ve psiko-sosyal boyutlar da olan kanser, her yata insann yakalanabilecei, corafi snr tanmayan evrensel bir sorundur. Kanser olduunu örenme, bireyler için somut bir yaam tehdidi tamakta ve genellikle kanser ölüm ve youn ac çekme ile e tutulmaktadr. Kanserin yaam tehdit eden bir hastalk olmas, hasta kadar yakn çevresini de ruhsal açdan etkilemektedir. Bir yandan ciddi tedavi kararlar alnrken bir yandan da hasta ve ailesi duygusal stres ile ba etmeye çalr. Hastann bu stres ile baa çkabilmesi, hastaln türü, tedavinin süresi ve belirtilerinin yannda hastann uyum salayabilme derecesine, kiiliine, ego kuvvetine, dinsel, kültürel tutumlarna ve sosyal destek kaynaklarna göre de deikenlik gösterebilmektedir.

En yaygn tepki ok ve inkar

Genel olarak tan sonras en yaygn görülen tepki; ok ve inkardr. nkar, gerçei örendikten sonra beklenmedik habere kar bir tampon görevi görmektedir. Bu reddediin nedeni çou zaman katlanmann güç olduu duruma kar hissedilen kayg ve korku duygulardr. nkar süreci artk varln koruyamaz hale geldiinde yerini öfke ve kzgnla brakr. çou zaman öfkenin her yöne aktarlmas aile ve çevresi açsndan da yönetilmesi zor bir süreç olabilmektedir.

Birey yapc yönde destek görmeli ve yalnz kalmamal

Dier taraftan kzgnln yeterince ifade edilmemesi, depresyonun gelime riskini de artrabilmektedir. Buradaki temel gereksinim, hasta bireyin yakn çevresi tarafndan anlalmas, yapc yönde destek görmesi ve yalnz olmad duygusunu hissedebilmesidir. çou zaman tanyla birlikte gelen olumsuz düünceler, tedavi sürecindeki belirsizlik, kiinin var olan uyum salama mekanizmalarn da olumsuz etkileyebilmektedir. Kii sekteye urayan sosyal hayat, sosyal rollerin deiimi, organ kayb, ilev kayb ya da beden imaj deiiklikleri nedeniyle endieler yaayabilmektedir. Bu süreçte hastaya gerekli psikolojik destek salanmazsa, hastaln yaratt etkilerin kontrolü daha da güçleebilmektedir.

Destek tedavilerle bu dönemde yaam kalitesi ve süresi artyor

Salkl yaamdan bir anda ortaya çkan hastalkl sürece geçie uyum salayabilme, aile, i ve sosyal açdan bozulan denge ile mücadele edebilme, bedensel ve ruhsal açdan iyi hissedebilme, destek tedavileri ile mümkündür. Uygun sosyal destekle, pozitif uyum salayan bireyin, olaslkla yaama ve tedavisine verdii anlam daha olumlu ve gelitirici deerde olacaktr. Kiinin kanser tans sonras gelien ruhsal belirtileri, hastaln seyrini, tedaviye cevabn ve uyumunu etkilemesi açsndan da önemlidir. Bu sebeple kanser hastalar ve yakn çevresine tedavi srasnda ve sonrasnda psikolojik destek hizmeti salanmas, hastalarn yaam kalitesinin artmasna önemli katkda bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git