Kansere karşı virüs!

Londra Imperial College Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, dünyada en fazla ölüme neden olan hastalıklardan kanserin tedavisine yeni bir bakış açısı kazandıran bir ilacın klinik öncesi değerlendirme aşamasının tamamlandığını bildirdi.

Haberler 29.05.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalmalarn uzun yllardr yurt dnda sürdüren Prof. Dr. Camgöz, bir toplantya katlmak üzere geldii Gaziantepte AA muhabirine yapt açklamada, kanser hücrelerinin çok kurnaz ve bukalemun gibi ekil deitirebilen yaplarnn olduunu söyledi.

Bu hücrelerin verilen tedavilere bir süre sonra direnç de gelitirebildiini anlatan Camgöz, bu kapsamda kanserli hücrelerin dalmasn, tekrarlamasn önleyen bir ilaç üzerinde çaltklarn aktard.

Laboratuvar çalmalar srasnda kanser hücrelerinde elektrik sinyallerini incelediklerini, bunlarn da kendilerine yeni mekanizmalar gösterdiini vurgulayan Camgöz, u deerlendirmede bulundu:

Biz bunlar üzerinde etki yapan bir ilaç üzerinde çalyoruz. lacmzn kanser hücrelerinin dalmasn önleyici özellikleri var. Biz kanseri yok etmeye çalmak yerine onunla beraber yaama konseptini öneriyoruz. lacmz u anda klinik öncesi deerlendirme aamasn tamamlad. ki faza girmesini planlyoruz ve bunun zemini üzerinde çalyoruz.

- Meme kanserinde denenecek

Camgöz, gelitirdikleri ilac özellikle 3 negatif denen hormona duyarl meme kanseri türünde deneyeceklerini dile getirerek, tedavisi olmayan bu kanser türünün sadece ameliyat ve kemoterapiyle kontrol altna alnmaya çalldna dikkati çekti.

Yüzde 30 tekrarlama oran olan bu kanser türünde kullanacaklar ilaçla hastaln nüksetmesini önlemeyi amaçladklarna iaret eden Prof. Dr. Camgöz, unlar kaydetti:

Eer hasta isterse memede kitle tespit edildiinde, kanser dalmamsa bu ilac almaya balayabilir çünkü biz bu ilaçla kanserin yaylmasn önlediimizi iddia ediyoruz ama en iyi ansn ameliyatla kanserli kitle temizlendikten sonra olduuna inanyoruz. Gelitirdiimiz bu ilaç gelecekte bir a gibi önceden de alnabilecek çünkü meme kanserlerinin genetik yatknlkla da ilgili olduu biliniyor. Hiçbir belirti yokken alnmas bile kiiye avantaj salayabilir. Bir ilacn oluturulmas 20 yl kadar zaman alyor ve milyonlarca dolar harcanyor. Biz bu kadar para ve bu kadar zaman harcamadk. 5 yldr üzerinde çalyoruz ve normal diyebileceim paralar harcand çünkü yepyeni bir giriimdi.

lacn gelitirilmesinde klasik bir yol izlemediklerini, kanserli hücreyi incelediklerini ve bu yeniliin kendilerine avantaj saladn aktaran Camgöz, Ayrca ilacmzn üzerinde çalt mekanizma birçok kanser türünde de bulunuyor. Prostat, akcier, meme, yumurtalk, kolon, rahim az ve mide kanserinde bulunmu. Bunun için ilacmzn çok daha geni alanda elverili olacan düünüyoruz. Biz meme kanseri üzerinde çalyoruz çünkü bu kanser türünün çok hzl bir geri dönüü oluyor. Tekrarlama olasl en yüksek kanser türü olan 3 negatif denilen bir meme kanseri türü. diye konutu.

Prof. Dr. Camgöz, kronik hastalklarda olduu gibi kanserin de üstesinden diyet ve yaam tarzna dikkat edilmesiyle gelinebileceini bildirdi. C vitamini, zerdeçal ve D vitamini almann kanser açsndan koruyucu bir mekanizma oluturduuna deinen Camgöz, bu önerileri herkesin mümkün mertebe hayata geçirmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git