Kansere umut!

Hedefe yönelik 'atom tedavisi' birçok kansere umut oluyor Halk arasında 'atom tedavisi' olarak bilinen, ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesi işleminin son yıllarda birçok kanser tedavisine umut olduğunu söyleyen Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Nalan Alan Selçuk, "Hedefe yönelik moleküller, nükleer tıp laboratuvarında işaretlenerek çoğunlukla damar yoluyla hastaya veriliyor. Tiroid kanseri hastaları, yüzde 90 üzerinde bir kez iyot alarak tedavi oluyor. Bu işlem nöroendokrin tümörlerde ise yüzde 82 oranında tedaviye katkı sağlıyor" dedi.

Haberler 19.06.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanserin, görülme sklnn giderek artan bir salk problemi olduuna dikkat çeken Doç. Dr. Nalan Alan Selçuk, nükleer tp tedavi yöntemleri ve baar oranlar hakknda önemli bilgiler paylat. Atom tedavisinin özellikle tiroid kanseri tedavisinde 1940larn bandan bu yana kullanldn ifade eden Doç. Dr. Nalan Alan Selçuk, Bu tedaviyi son 20 yldr ise prostat kanseri ve nöroendokrin tümör adn verdiimiz barsak ve mide kaynakl nöron ve sinir hücrelerinden köken alan tümörlerde, karacier tümörlerinde yaygn bir ekilde kullanmaya baladk diye konutu.

BU MOLEKÜLLER HEDEFE YÖNELK VE GDECE ORGANI BULUYOR

Atom tedavisinde kiiye zarar vermeyecek dozlarda radyoaktif maddelerin vücuda gönderildiini belirten Doç. Dr. Nalan Alan Selçuk, Son zamanlarda hedefe yönelik tedaviler ya da akll tedaviler diye adlandrdmz tedavilerden bir tanesi de atom tedavisi. Hedefe yönelik, gidecei organ bulabilen bu moleküller nükleer tp laboratuvarnda iaretlenerek genellikle damar yoluyla hastaya veriliyor. Moleküller hedefi buluyor, hücre içerisine giriyor. Burada sadece tümör dokusunu yok ediyor. Vücudun dier alanlarna daha az radyasyon vererek daha güvenli, seçici bir tedavi yöntemi salanm oluyor ifadelerini kulland.

BÜYÜK BR TROD KANSERNDE LK BASAMAK ATOM TEDAVS

Atom tedavisinin uyguland kanser türleri hakknda da bilgi veren Doç. Dr. Selçuk unlar söyledi:

Tümörün boyutu, patolojik tipi, yaylm paterni gibi özellikler, örnein boyunda lenf nodu yaylmnn olmas gibi, bize hastann atom tedavisi alp almayacan belirliyor. Atom tedavisinden kastmz ise iyot 131 tedavisidir. Genellikle bu hastalar yüzde 90 üzerinde bir kez iyot alarak tedavi oluyor. Tabii burada ameliyat sonras geride kalan doku miktar, tiroid bezinin iyodu yakalama kapasitesi, hastaln tip de tedavi baarsn artran faktörlerdir. Halk arasnda pankreas kanseri hzl ilerleyen ve öldürücü bir kanser türü olarak biliniyor. Pankreas kanserinin ilerleyii çounlukla hzl ve tedavi seçenekleri normal hücre tipine göre zordur. Ancak pankreasn hücre tipi nöroendokrin içeriyorsa bu hastalklarn da tedavisi söz konusu. Atom tedavisi sonrasnda bu grupta oldukça yüz güldürücü sonuçlar alyoruz. Pankreasn nöroendokrin kökenli tümörlerinden bahsediyoruz. Bu tümörler en sk karaciere metastaz yapyor. Böyle bir durum olsa bile akll moleküllerle hastay tedavi ansmz ya da tümörün ilerlemesini durdurarak hastann yaam kalitesini artrmamz mümkün.

CERRAH YA DA KEMOTERAPYE CEVAP VERMYORSA?

Nöroendokrin kanserlerin vücudun mide, barsak pankreas, akcier ve tiroid bata olmak üzere bir çok organlarn ortak bir tümörü olduunu anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Nükleer Tp Uzman Doç. Dr. Selçuk, Bu kanserlerde de cerrahi ans olmayan ya da kemoterapiye cevap vermeyen ilerlemi hastalarda atom tedavisini kullanyoruz. çünkü nükleer tpa gelen hastalar artk kanserin 3 ve 4üncü evresindeki hastalar. Kanser tedavisinde uygulanan klasik yöntemler yani cerrahi, kemoterapi, radyoterapi seçeneklerini yitirmi hastalar. Bu hastalar son dönemde bize geldii için yaam beklentileri ksa oluyor. Buna ramen amacmz bu hastalklar durdurmak, kiilerin ömrünü uzatmak ve yaam kalitesini artrmaktr. Nöroendokrin tümörlerin yüzde 82 orannda ileri dönemdeki hastalklar durdurduu tedaviye katk salad güncel verilerle ortaya konuldu. Bu hastalar bize umutlarn yitirmi ekilde geliyor ve buna ramen oranlar yüz güldürücü olabiliyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git