Kanseri Güven yaşamla yendi

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 5 yıl önce halsizlik ve yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede lenf kanseri olduğunu öğrenen lise 2. sınıf öğrencisi Güven Tong, bilim ve teknolojiye olan ilgisiyle hastalığını bir nebze unutup moral buldu.

Haberler 28.09.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Uludere ilçesinde yaayan, halsizlik ve yüksek ate ikayetiyle gittii hastanede lenf kanseri olduunu örenen Güven Tong, bilim ve teknolojiye olan ilgisiyle hastaln bir nebze unutup yaama baland.

rnak Anadolu Lisesi 2. snfta okuyan 16 yandaki Tong, 5 yl önce halsizlik, yüksek ate ve kilo kayb ikayetiyle ailesi tarafndan rnak Devlet Hastanesine götürüldü. Tong, buradaki ilk müdahalenin ardndan ileri tetkik için Batmana sevk edildi. Batman, Adana ve stanbuldaki hastanelerde yaplan tetkikler sonucu lenf kanseri tehisi konulan Tong, bir yl çocuk onkoloji bölümünde tedavi gördü. Kemoterapi tedavisi gören Tong, bu süreçte babasn kaybetti.

Tong, hastanedeki tedavisinin ardndan döndüü evinde yaad üzücü ve skntl süreci bir nebze olsun atlatp hayalindeki projeleri gerçekletirmek için odasn adeta atölyeye dönütürdü. Bir yandan ilaç tedavisi ve kontrolleri süren Tong, dier yandan ailesinin desteiyle internetten temin ettii malzemelerle suda ve karada hareket eden araç, savunma robotu gibi farkl tasarmlar hazrlad.

Hastalna yenik dümeyen Tongun kazand moral ve motivasyonun da etkisiyle tedavisinde büyük oranda baar saland. Hayalindeki projelerin maketlerini hazrlayan Tongun hedefi, ilerde bu maketleri gerçee dönütürmek.

- Bu sevdam beni iyiletirdi

Tong, AA muhabirine yapt açklamada, bilim adam olma hayali kurarken kansere yakalandn söyledi. Bilim ve teknoloji tutkusu ile hastaln unuttuunu, iyileme sürecinin hz kazandn belirten Tong, eski oyuncak arabalar, bilgisayar parçalar gibi malzemelerden hayal ettii projelerin maketlerini hazrladn aktard. Tong, Biriktirdiim atklarn yan sra harçlmla internetten aldm malzemelerle farkl araçlar tasarladm. Projelerimle ilgilendiimde arlarmn azaldn hissettim. Bu sevdam beni daha da iyiletirdi. Doktorlar hastal yüzde 95 yendiimi söylediler, çok sevindim. Hedefim bilim adam olmak. dedi.

- stedii parçalar çok pahal

Tongun annesi Sosin Tong, olunun hastaln örendikten sonra einin üzüntüden kalp krizi geçirip vefat ettiini anlatt. 11 çocuundan Güvenin hedefleri olduunu, iyi bir gelecei olmas için imkanlar ölçüsünde katk sunduklarn ifade eden Tong, hayallerinin gerçekletirmek için çaba göstermesinin hastaln unutturduunu görünce onu desteklediklerini dile getirdi. Tong, Maddi imkanmz olmad için yeterince katk veremiyoruz çünkü istedii parçalar çok pahal. Olumun desteklendii sürece güzel çalmalar yapacan düünüyorum. dedi.

Aabey Ahmet Tong da ilkokuldan bu yana kardeinin yeteneinin farknda olduklarn, maddi imkanszlklar nedeniyle gerekli destei salayamadklarn söyledi. Kardeinin hayallerini gerçekletirdikçe kendisini toparlamaya baladn dile getiren Tong, Kendisini bunlarla avuttu, hastaln bu çalmalarla unuttuunu söyleyince, imkanlar dahilinde yardmc olmaya çaltk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git