Kanseri sinüzitle karıştırmayın

Sinüs ve burun boşluğu kanserlerinin uzun süre sinüzit benzeri şikayetlere yol açtığını belirten Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Bu kanserler çok büyüdüklerinde kendini yüzde ağrı, şişlik, burun tıkanıklığı ve burun kanaması belli eder. Bunun yanı sıra baş ağrısı, uyuşma, duyu kaybı gibi nörolojik; göz kapağı düşmesi, çift görme ve dişlerde sebebi açıklanamayan ağrı ve sallanma gibi diş bulguları meydana gelebilir” dedi.

Haberler 02.04.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tolga Kandoan, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftas kapsamnda açklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kandoan, Pek çok kiide yaygn olarak bulunan burun tkankl, burun kanamas, ba ve yüz ars gibi yaknmalarn burun ve sinüs kanserlerinin de bulgularndan olabileceini biliyor musunuz? Her ne kadar sinüs ve burun boluu kanserleri, insan vücudundaki kanserlerin yüzde 1inden daha azn olutursa da, hastaln balangç yaknmalar bu bölgelerin enfeksiyon hastalklarndan kolayca ayrt edilemedii için maalesef geç dönemde tan konabilmekte ve tedavinin gecikmesinin bedeli de ar olmaktadr diye konutu.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Sinüs ve burun boluu kanserlerinin birçok belirtisi olabileceini belirten Prof. Dr. Kandoan, öyle devam etti:

Erkeklerde daha sk görülür. Özellikle 50 ya üzerinde izlenir. Sinüs ve burun boluu kanserleri erken dönemde bulgu vermese de uzun süre sinüzit benzeri ikayetlere neden olur. Bu kanserler uzun vadede çok büyüdükleri zaman kendini yüzde ar, ilik, burun tkankl ve burun kanamas belli eder. Bunun yan sra ba ars, uyuma, duyu kayb gibi nörolojik; göz kapa dümesi, çift görme ve dilerde sebebi açklanamayan ar ve sallanma gibi di bulgular meydana gelebilir. Bazen damakta ilik, az içinde yara izlenebilir. Tutulum yerine göre çineme zorluu ve çene açamama dahi meydana gelebilir. Tan için rutin KBB muayenesine ek olarak bilgisayarl tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) den faydalanlmaktadr. Tan biyopsi ile konur. Tedavisi öncelikle cerrahi ve radyoterapi kombinasyonundan olumaktadr ve kanserli bölge hayati önem tayan yaplara yakn olduu için zordur. Kemoterapi ileri veya tekrarlayan vakalarda daha youn olarak kullanlmaktadr.

Ana Sayfaya Git