Kanseri Yeniyor

Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, vişnenin çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu belirterek, bu ürünün taze tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi geldiğini, vücudu rahatlattığını söyledi.

Haberler 14.07.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllk 200 bin tona yakn üretimiyle dünya vine üretiminde ilk 3 içinde yer alan Türkiyede bu ürünün youn olarak yetitiriciliinin yapld iç kesimlerde hasadna baland.

Genellikle dalnda ikili yetitii için küçük krmz ikizler olarak isimlendirilen vine, yaz aylarnda taze, kn da farkl ürünleri olarak tüketildiinde sala iyi geliyor.

çopur, Türkiyede nektar tipi meyve sularnn içinde eftalinin yüzde 32lik oranyla ilk srada yer aldn ve yüzde 28lik oranyla vinenin ikinci srada tüketildiini söyledi.

Antioksidan zengini vinenin meyvesi ve sapnn insan sal için çok faydal olduunu dile getiren çopur, öyle konutu:

Vine çok çeitli fenolik bileenler içeriyor. Bunlardan en önemlisi ise içinde bulunduu meyveye çok güçlü bir antioksidan özellii veren antosiyaninler. 100 gramlk vinede 30-82 miligram arasnda antosiyanin bulunuyor. Bu antosiyaninler özellikle vücutta anti kanser, anti diyabetik, antienflamatuar ve anti obezite etki gösteriyor. Biraz daha açarsak bu antosiyanin bileenlerinin, vücudu kanser, eker hastal, obezite ve iltihap gibi sal olumsuz etkileyen etmenlerden koruduunu söyleyebiliriz.

- Beyin ve damar yalanmalarna kar potasyum zengini

Taze olarak tüketilen vinenin ar scaklarda serinlik hissi vererek, vücudu rahatlattn belirten çopur, shal kesici, ate düürücü ve idrar söktürücü özellikleri olan vine ayn zamanda hem A vitamini hem de potasyum açsndan çok zengin bir besin kaynadr. dedi.

çopur, vinenin 100 gramnda ortalama 86 gram su, 8 gram eker, 1 gram lif, 1 gram protein bulunduunu vurgulayarak, Ayrca 173 miligram potasyum, 16 miligram kalsiyum, 15 miligram fosfor, 9 miligram magnezyum ve 3 miligram sodyum bulunmaktadr. Bu noktada vücudun günlük potasyum ihtiyac 5 gramdr. Bu nedenle özellikle beyin ve damar yalanmalarn önleme ve alerjik hastalklarda rahatlatma etkisi olan potasyumun günlük vine tüketimi ile vücudumuzun ihtiyac olan miktarn çok rahat karlayabiliriz. ifadelerini kulland.

- Kalbi de koruyor

Vinenin içerdii maddelerin onu güçlü bir antioksidan kayna yaptn dile getiren çopur, Meyvelerin toplam antosiyanin miktar ile antioksidan gücü arasnda doru orant var. Vine içeriindeki youn antosiyanin nedeniyle canl vücudunda oksidasyon gibi kimyasal süreçler sonunda oluan serbest radikalleri nötralize ederek kiinin vücut saln koruyor. ifadesini kulland.

çopur, vinenin içindeki maddelerin, serbest radikallerle reaksiyona girerek onlarn hücrelere zarar vermesini önlediini belirterek, Kalbi koruyor, kolesterol seviyesini düürüyor, hücre yalanmasn geciktiriyor ve görme kalitesini arttryor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git