Kanserin 10 önemli sinyali!

Çağımızın en korkulan hastalıklarından biri kuşkusuz ki kanser! Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon, ülkemizde yaklaşık 175 bin kişiye kanser tanısı konuyor. Günümüzde her ne kadar kanser tanısı alan hasta sayısı artsa da, teşhis ile tedavisinde çığır açan gelişmeler ve düzenli yapılan taramalar sayesinde uzun yıllar sağlıklı yaşam sürebilen kanserli hasta sayısı da giderek artıyor.

Haberler 03.02.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, kanser tedavisinden baarl sonuç alnmasnda erken tehisin kilit rol oynadna dikkat çekerek, Düzenli taramalar yaptrarak ve belirtileri dikkate alp zamannda hekime bavurarak kanserin erken tehis edilmesini, böylece tedavideki baar ansn arttrabiliriz. Günümüzde erken tehis edilen pek çok kanser türünde artk tam ifa salanabiliyor veya hastann uzun yllar salkl yaamas mümkün olabiliyor. Yeter ki düzenli taramalar aksatlmasn, kanser belirtilerinde zaman kaybetmeden hekime bavurulsun diyor. Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, kanserin önemli sinyallerini anlatt öneriler ve uyarlarda bulundu!

Öksürük

K aylarnda ve pandemide öksürük en sk Covid-19 enfeksiyonu, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlar nedeniyle geliiyor. Ayrca reflü, baz tansiyon ilaçlar, astm ve daha pek çok etken öksürüe yol açabiliyor. Ancak dikkat! Özellikle k aylarnda üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklad düüncesiyle ihmal edilebilen öksürük, akcier kanserinin önemli bir belirtisi de olabiliyor! Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarndan sonra dört hafta geçmesine ramen öksürüün dinmemesi halinde mutlaka hekime bavurmak gerektii uyarsnda bulunarak, Sigara içme öyküsü olan ve enfeksiyon olmadan öksürük yaknmalar balayan kiilerde de akcier kanserini düünerek tetkik yaplyor diyor.

Ses kskl

K aylarnda ses kskl en sk grip ve faranjit gibi solunum yolu enfeksiyonlarndan kaynaklansa da, reflü ile poliplerin yan sra sigara tüketimi gibi daha pek çok etken bu soruna neden olabiliyor. Ses kskl ayn zamanda grtlak kanserine de iaret edebiliyor! Prof. Dr. Aziz Yazar, ses ksklnn 3-4 haftadan uzun sürmesi durumunda mutlaka kulak, burun ve boaz muayenesi olunmas gerektiini belirterek, Özellikle de sigara içen kiilerde balayan ses kskl grtlak kanserini daha fazla aklmza getirmemize neden oluyor diyor.

Kanama

Vücudumuzun deiik yerlerinde kanamalar olabiliyor ve bu sorunun nedeninin mutlaka belirlenmesi yaamsal önem tayor. çünkü pek çok nedenle oluabilen kanama kanserin de habercisi olabiliyor! Kusmayla birlikte seyreden kanama mide kanserini düündürürken, kanl balgam akcier ve solunum yollar kanserini akla getiriyor. drar yollarnda görülen kanama da mesane, üreter ve böbrek kanserinden dolay geliebiliyor. Bunlarn yan sra rektal, bir baka deyile makatta oluan kanama barsak kanseri, vajinal kanama da rahim az ya da rahim kanseri sonucu oluabiliyor. Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, Tabi ki kanamalarn tek nedeni kanser deildir ama kanser bu gibi durumlarda aklda tutulmaldr diyor.

Kilo kayb

Kilo kayb da birçok nedenden kaynaklanabiliyor. Kilo vermek amacyla diyet yapmadan kilo kayb oluyorsa ve bu soruna itahszlk da elik ediyorsa, altta yatan etken böbrek yetmezlii, karacier hastal, kronik bronit, tiroidin fazla çalmas, diyabet ve barsak emilim bozukluu olabiliyor. Prof. Dr. Aziz Yazar, bu faktörlerin yan sra kilo kaybnn kanserin de belirtisi olabileceini söyleyerek, Kilo kayb belli bir kansere özgü olmayp birçok kanser türünde görülebilen bir belirtidir diyor.

Ar

Ar vücudumuzun alarm sistemi gibi çalyor ve yolunda gitmeyen bir durum olduunu gösteriyor. Pek çok hastaln yan sra ar kanserin de önemli bir belirtisi olabiliyor. Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, kanserin türüne göre ar olan bölgenin deitiini vurgulayarak, öyle devam ediyor: Geçmeyen karn arlarna özellikle kilo kayb da elik ediyorsa; mide, kaln barsak veya pankreas kanserini düündürebiliyor. Göüs duvarndaki ar akcier kanseri veya akcier zar kanseri (mezotelyoma) kaynakl olabiliyor. Geçmeyen ba arlar beyin tümörlerine iaret edebiliyor. Son zamanlarda gelien, geçmeyen ve ayn yerde sabit kalan kemik arlar ise kanser yaylmna bal oluabiliyor

Deri deiiklikleri

Ciltte özellikle güne gören yerlerde balayan kabark veya tam aksine çöküntü halindeki oluumlar cilt kanseri açsndan deerlendiriliyor. Derinin en sk rastlanan kanserleri olan sküamöz hücreli ve bazal hücreli kanserler, bu türden belirtilerle kendilerini gösteriyor. Derinin en önemli kanseri olan melanom ise çounlukla benlerde oluuyor. Benlerdeki simetrinin bozulmas, renk deiiklii (alacal bir hal almas), ben kenarnn düzensizlemesi, bende sulanma (ülser) ve ben çapnn büyümesi durumunda melanomdan üphelenilmelidir.

Yutma zorluu

Yutma zorlu demir eksiklii anemisi, akalazya, enfeksiyon ve divertikül gibi nedenlerden kaynaklanabilecei gibi, sorunun kayna kanser de olabiliyor. Yutma zorluu yapabilen kanserler arasnda yemek borusu kanseri, mide kanseri, yutak kanseri ve yemek borusuna dardan bas yapan kanserler (akcier kanseri, lenfoma, timoma) yer alyor. Dolaysyla yeni gelien yutma zorluunda mutlaka hekime bavurmak gerekiyor.

ilikler

Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, vücutta fark edilen her türlü iliin dikkate alnmas ve zaman kaybetmeden hekime bavurulmas gerektiini belirterek, ilikler kanserin türüne bal olarak az içinde, kaslarda, kemiklerde, deride, memede veya testislerde geliebiliyor. Örnein memede yeni olutuu fark edilen kitle meme kanserini düündürüyor. Erkeklerde testislerdeki ilikler de testis kanserinin belirtisi olabiliyor. Az içinde oluan ilikler az kanserine iaret ederken, derideki ilikler deri kanserinin, kaslardaki ilikler ise sarkomun habercisi olabiliyor diyor.

yilemeyen yaralar

Vücudumuzda iyilemesi uzun süren veya iyilemeyen yaralarn mutlaka tetkik ve takip edilmeleri büyük önem tayor. Bunun nedeni ise derideki iyilemeyen yaralarn diyabet hastalnn yan sra cilt kanserinden de kaynaklanabilmeleri. Ayrca az içerisinde aft eklinde geliip büyüyen ve iyilemeyen yaralar da az içi kanserine iaret edebiliyor.

Anemi (Kanszlk)

Anemi, bir baka deyile kanszlk, ülkemizde çok sk rastlanan bir hastalk. Pek çok nedenden kaynaklanyor ve en sk demir eksiklii sebebiyle oluuyor. Erkeklerde ve menopoz sonrasnda kadnlarda demir eksikliine bal gelien aneminin mutlaka tetkik edilmesi gerekiyor. çünkü mide ve kaln barsak kanserleri kendilerini ilk olarak demir eksiklii anemisiyle gösterebiliyor.

Ana Sayfaya Git