Kanserin nedeni

Bilim adamları, kanser hücrelerindeki yağ asitlerini işleyen bir protein türünün hastalığın yayılmasını artırıcı bir etkiye sahip olduğunu keşfetti.

Haberler 10.12.2016 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

spanyada Barcelona Aratrma Enstitüsüne bal bir grup aratrmac tarafndan yaplan çalmada, bilim adamlar yaylma kabiliyetine sahip kanser hücrelerinde CD36 adn verdikleri özel türde bir protein tespit etti. Görevi ya asitlerini ilemek olan CD36nn yalnzca istilac hücrelerde bulunduu ve ilevi bakmndan ayrt edici özellie sahip olduu kefedildi.

Sonuçlar Nature dergisinde yaynlanan aratrma, Kök Hücre ve Kanser Laboratuvar Bakan Profesör Salvador Aznar Benitah öncülüündeki bir ekip tarafndan yürütüldü.

YALI BESNLER

Benitah ve ekibi, az, deri, rahim, idrar kesesi, meme gibi vücudun farkl bölgelerinde etkili olan çok sayda kanser hücresinden aldklar örneklerde, istilac özellikteki hücrelerin hepsinde bu özel proteinin bulunduunu tespit etti. CD36nn kanserin yaylmasndaki rolünü anlamak için proteini, istilac olmayan kanser hücrelerine enjekte eden ekip, proteinin bu hücrelere yaylmac karakter kazandrdn gözledi.

Aratrmaclar, sonraki admda ya sindiriminin, kanser yaylmndaki etkisini anlamak için yal gdalarla besledikleri farelere, insanlarda görülen bir tür az kanseri hücrelerini zerk etti. Yüksek yal diyetle beslenen farelerin yüzde 50sinde kanser hücrelerinin hzla yayld görüldü.

PALMATK AST

Bilim adamlar, son olarak da palmitik asit denilen, fstk ezmesinden ilenmi gdalara ve di macununa kadar günlük hayatta skça kullanlan hayvansal ve bitkisel yalarn yap ta, özel bir doymu ya asidini deneyde kulland. CD26 içeren istilac az kanseri hücreleri zerk edilen bir grup fareyi iki gün boyunca palmitik asitle besledi ve bu farelerin tamamnda da kanserli hücrelerin yayld gözlendi.

Öte yandan normal bir diyetle beslenen ve kanserli hücreler zerk edilen farelerin yarsnda hücrelerin yayld belirtildi.

lem tersine çevrildiinde, yani kanserli hücrelerdeki CD36 faaliyeti antibiyotikler yoluyla engellendiinde, farelerin yüzde 20sinde yaylma tamamen ortadan kalkt, geri kalannda yüzde 80 ile 90 arasnda azald. Bu süreçte herhangi ciddi yan etkiye de rastlanmad.

Profesör Benitah, yan elbette bedenin ileyii açsndan gerekli bir bileen olduunu, öte yandan kontrolsüz ekilde tüketilmesinin insan salna ciddi zararlar bulunduunu kaydetti.

Sonuçlar bakmndan çr açc olan çalmann, kanser tedavisinde kullanlabilecek yeni ilaçlarn gelitirilmesine faydal olaca tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git