Kanserle mücadelede "teknoloji bağımlılığı" uyarısı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kanserle mücadelenin doğumlu başladığını belirterek, ailelerin oynaması için verdiği telefonun ileride çocuğu kansere sürükleyebileceğini bildirdi.

Haberler 24.09.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümü, kanserin tüm dünyada ciddi ekilde halk saln etkilediini, Türkiyede nüfus genç olduu için batya göre daha az görüldüünü söyledi.

Kanserin yallarda daha çok görüldüü için yallk hastal olarak da bilindiini aktaran Gümü, nüfusu giderek yalanan Türkiye için de bekleyen bir tehlike olduunu vurgulad.

Gümü, kanserlerin erkeklerde akcier, prostat ve kaln barsak, kadnlarda meme kanseri, akcier ve kaln barsak eklinde sralandn ifade etti.

- Türkiyede akcier, ABDde de prostat birinci

Batdan farkl olarak Türkiyede erkeklerde akcier kanserinin birinci srada yer aldna iaret eden Gümü, Türkiyede akcier, ABDde de prostat birinci srada. Bu da sigarayla mücadelenin önemini ortaya koyuyor. Sigara ve alkolle mücadele çok önemli. Sigarayla mücadele için ulusal mücadele balatld ama kontrolünde bazen yetersizlik olabiliyor. Cam koyup, açp kapatarak içilebiliyor. Buralarn kontrolünü iyi yapmak gerekiyor. diye konutu.

Sigarann pasif içiciler için de çok tehlikeli olduuna deinen Gümü, insanlarn kendi salklarn korumak için mücadeleci olmas gerektiini dile getirdi.

Sigara ve alkolden uzak durarak, obezetiyle mücadele edip dengeli beslenip, spor yaptmzda kanserin üçte birini engellemi oluyoruz. diyen Gümü, öyle konutu:

Kanserle mücadelede teknolojik bamllk da önemli. Ailelerin, yenidoan çocuklarna cep telefonu vererek, Ne güzel, çok zeki çocuk. Bir yanda telefonu açp kapayabiliyor diye balayan süreç, daha sonra onlarn bilgisayarn bandan kalkmayan tam bir teknoloji bamls olmasna neden oluyor. Bilgisayarn bandan kalmayan, beslenmeleri bozulmu obez çocuklar da kanser hastas oluyor. Böylece, teknoloji bamll kansere sürükleyebiliyor. Kanserle mücadele doumla balayan bir süreç. Size verilen vücudu iyi ekilde kullanrsanz kansere maruz kalmanz az olacaktr.

Erken tan ve gerekli tarama yöntemlerini yaptrarak kanserin önlenebileceini belirten Gümü, onkolojide tedavide de güzel gelimelerin olduunu aktard.

Sigara, alkol ve tarm ilaçlarna dikkat edilmesini isteyen Gümü, egzoz dumanlarnn da kanserde risk olduunu dile getirdi.

ehir yaamnda egzoz gazlarna maruz kalndn anlatan Gümü, Türkiyede egzoz gazlaryla ilgili tedbirler var. Kurunsuz benzin, dizellerin elektrikliye dönütürülmesi gibi projeler var. Eskiden halkn yüzde 15i köylerde yayordu. ehirlere toplandk. Biraz bunu geriye döndürmemiz gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git