Kanserle mücadelede umut veren gelişmeler

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, akciğer kanserinin dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin birinci sırada yer alan nedeni olduğunu belirterek, “Bu kanser türünde 2017 yılındaki yeni gelişmeler ışığında hastalarımıza İmmuno-Onkoloji tedavi seçenekleri sunabilmek bizleri heyecanlandırmaktadır. Yaşam süresinde uzama ve yan etkilerin yönetilebilir olması, hastalara kaliteli bir yaşam olanağı sağlamaktadır” diye konuştu.

Haberler 20.09.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Kanser Kongresinin (ESMO 2017) spanyann Madrid kentinde yapldn aktaran Gümü, yaklak 30 bin kiinin takip ettii kongrede pek çok kanser türünde uygulanan yenilikçi yaklamlar ve tedavi olanaklarnn onkologlar bata olmak üzere salk profesyonellerine sunulduunu belirtti.

Kanserle mücadelede umut veren gelimeler

Gümü, akcier kanserinin dünya genelinde kansere bal ölümlerin birinci srada yer alan nedeni olduunu, Dünya Salk Örgütüne göre her yl yaklak 1,7 milyon ölümle sonuçlandn belirterek, küçük hücreli d akcier kanserinin (KHDAK) hastaln en yaygn tiplerinden biri olduuna dikkati çekti.

Gümü, 2017deki yeni gelimeler nda hastalara mmuno-Onkoloji tedavi seçeneklerini sunabilmenin kendilerini heyecanlandrdn belirterek, çalmalarda immunoterapi ile mevcut kemoterapi tedavisine kyasla salk durumu ve yaam kalitesinde olumlu sonuçlar alndn vurgulad.

Gümü, Akcier kanserinde ülkemizden deerli üyelerimizin de katld bir çalmada, tan esnasnda ameliyata uygun olmayan akcier kanserli hastalarn ideal tedavi yöntemi olan kemoradyoterapiye ramen, nüks etmeleri durumunda baklk sistemi üzerinden etki eden dier bir immunoterapi ilacnn kullanldnda uzun süreli olarak hastalksz seyredebildikleri ve tedaviye bal yan etkilerin oldukça az olduu gözlenmitir ifadelerini kulland.

Kanser kronik bir hatalk olma yolunda

Son derece ciddi seyreden bir cilt kanseri türü olan melanomda olgularn önemli bir ksmnda, tan esnasnda veya ilerleyen süreçte beyin metastaz gelime riskinin son derece yüksek olduunu belirten Gümü, yemek borusu ve mide kanserlerinde immunoterapinin hastalksz sa kalm uzattn gösteren ve tedaviye bal yan etkilerin son derece az olduu çalmalarn sunulduunu belirtti.

Gümü, 2017 ylndaki yeni gelimelerden dolay memnuniyet duyduklarn ifade ederek, Yaam süresinde uzama ve yan etkilerin yönetilebilir olmas hastalara kaliteli bir yaam olana salamaktadr. Tüm bu gelimeler gösteriyor ki, kanseri ölümcül bir hastalk olmaktan çkarp, ba edilebilir kronik bir hastalk haline getirme yolunda umudumuzu kaybettirmeyecek çok neden var dedi.

Türk Tbbi Onkoloji Dernei Üyesi Doç. Dr. Nuri Karadurmu ise ESMO 2017nin tüm dünyadan saygn medikal onkolog, radyasyon onkolou ve kanser tedavisi ile ilgilenen dier bran doktorlarnn da katld ve tüm dünyaya önemli çalmalarn ilk kez açkland bir kongre olduunu söyledi.

Türkiyeden çok sayda medikal onkologun klinik çalma, sözlü sunum ve poster bildirilerinin yaynlanmasnn sevindirici olduuna dikkati çeken Karadurmu, Kanser tedavisinde cerrahi müdahale, radyasyon, kemoterapi ve hedefli tedaviler bugüne kadar tedavinin temelini oluturmutur. Ancak lokal olarak ilerlemi veya ileri evre kanserlerde bu yöntemler ile uzun dönemli sakalm ve pozitif bir yaam kalitesi salanmasna ramen, hastalarn büyük çounluunda yeni tedavilere ihtiyaç duyulmaktadr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git