“Kanserlerin yüzde 30’unun nedeni diyabet”

FAZLA kilonun diyabeti tetiklediğini belirten Prof. Dr. Erol Bolu, “Tip 2 diyabetin 2025’te 3 kişiden birinde görüleceği öngörülüyor” dedi. Diyabetin beraberinde birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Bolu, önlenebilir kanserlerin yüzde 30’unun altında yatan temel nedeninin ise diyabet olduğunu vurguladı.

Haberler 11.11.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hareketsiz yaam ve düzensiz beslenmenin neden olduu fazla kilonun diyabet vakalarn hzla artrdn belirten Memorial Ataehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof. Dr. Erol Bolu, Tip 2 diyabet 1997lerden bu yana trmanyor. 2025lerde toplumun yüzde 30u yani 3 kiiden biri diyabet olacak dedi. Kilo kontrolüyle tip 2 diyabetinin önüne geçileceini ifade eden Prof. Dr. Erol Bolu, Toplumun yüzde 10unda kilo kaybn salayabilirseniz, yani toplum mevcut kilolarnn yüzde 5 ila 7sini verirse diyabet rakamlarnda yüzde 10 bir azalma görülür. Tip 2 diyabet önlenebilir, en azndan hz grafii aa çekilebilir bir hastalk türüdür diye konutu.

20L YALARDA ÖNLEM ALINMALI

Hastalarn kan tahlilinde eker oranlar yükselince doktora gittiine dikkat çeken Prof. Dr. Bolu, diyabet hastal ilerlemeden öncelikle kilo kontrolüyle önlem alnmas gerektiini söyledi. Diyabetin birçok organa zarar verdiinin de altn çizen Bolu sözlerine öyle devam etti: Diyabeti tek bana bir hastalk olarak görmemek beraberindeki hastalklar da iyi deerlendirmek gerekiyor. Bize gelen hastalarn önemli bir ksm kardiyolojiden, nefrolojiden geliyor. Hastalarda yüksek ekere bal organ yetersizlikleri çkyor. Ancak, kiilerin 20-25li yalarda önlem almas gerekiyor ki tip 2 diyabet gelimesin. Daha da kötüsü kilo fazlal ve beraberinde gelen kilo fazlal önlenebilir kanserlerin yüzde 30unun nedeni.

HAMLELER GLKOZ TESTNDEN KORKMASIN

Diyabetin, çok sk ackma, çok su içme ve idrara çkma (özellikle gece 2den fazla tuvalete çkma), vücutta kolay iyilemeyen yaralar, ileri aamada ise bulank görme gibi belirtilerle ortaya çktn söyleyen Bolu, Özellikle gebelik diyabetinin üzerinde durulmas gerekiyor. Anne adaylar glikoz yükleme testinden kaçyorlar. Kaçmalarn gerektirecek hiçbir neden yok. Bu test tam tersi toplumun yüzde 50sinin ileride diyabet olup olmayacan gösteriyor. Gebelik diyabetinin yüzde 40n fazlas tip 2 diyabet eklinde devam ediyor. Onlar ikaz edelim ki hayatlarnn geri kalan döneminde tip 2 diyabetle karlamasnlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git