Kanserleşmeden teşhis ve tedavisi mümkün!

Dünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden geçen yıl 350 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, rahim ağzı kanserini düzenli tarama sayesinde kanser gelişmeden tespit ederek önlemenin mümkün olduğunu vurguluyor.

Haberler 13.01.2022 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Hale Göksever çelik, 1-31 Ocak Rahim Az (Serviks) Kanseri Farkndalk Ay kapsamnda yapt açklamada, erken tehisin önemini anlatt, rahim az kanserini önlemenin 5 yolunu sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Gerek dünyada gerekse ülkemizde kadn kanserlerinin görülme skl giderek artyor. Onlardan biri de rahim az (serviks) kanseri. Ülkemizde her yl yaklak 4 bin kadna rahim az kanseri tehisi konulduunu belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Hale Göksever çelik Rahim az rahim ile vajina arasnda rahimin bir parças olan dokudur. Rahim az kanseri bu dokunun kanserlemesidir. Dünyada kadnlarda en sk görülen genital kanserlerden biridir. 350 binden fazla kadn bu kanser nedeniyle 2020 ylnda hayatn kaybetmitir diyor. Rahim az kanserini düzenli tarama sayesinde kanser gelimeden tespit etmenin mümkün olduunu vurgulayan Doç. Dr. Hale Göksever çelik öyle konuuyor: Rahim az kanseri HPV (insan papilloma virüs) isimli virüs nedeniyle oluan bir kanserdir. Bu virüs rahim az dokusundaki hücreleri enfekte ederek bu hücrelerin anormal büyümesine ve kanserlemesine sebep olmaktadr. Sigara ve alkol kullanm, baklk sistemi bozukluklar, salksz beslenme, çok elilik ve çok sayda doum yapmak da risk faktörleri arasnda yer almaktadr.

DÜZENL TARAMA HAYAT KURTARIYOR!

Rahim aznda HPV ile enfekte olan hücrelerin kanserlemesinin yllar alabildiini, kanser öncesi dönemde tarama ile kanserleme riski olan bu hücrelerin saptanarak, erken tehis ile tedavi edilebildiini belirten Doç. Dr. Hale Göksever çelik, taramann jinekolojik muayene esnasnda rahim azndan alnan PAP smear ve HPV testleri ile yaplabildiini söylüyor. Doç. Dr. Hale Göksever çelik u açklamalarda bulunuyor: Dünyada farkl tarama programlar olmakla birlikte, en çok kabul edilen yöntem PAP smear testi yaptrmaktr. Pap smear testi jinekolojik muayene esnasnda rahim azndan sürüntü alnarak bu dokuya ait hücrelerin incelenmesidir. 21 yandan balayarak tüm kadnlara önerilmektedir. HPV testi de rahim azndan alnan örnekte kansere neden olabilecek yüksek riskli HPV tiplerinden birinin tespiti için yaplmaktadr. 30 yandan balayarak tüm kadnlara önerilmektedir. Son yllarda görülme skl artan rahim az kanserini alnacak tedbirlerle önlemek mümkün olduundan, ebeveynlerin gençleri bilgilendirmesi de çok büyük önem tamaktadr.

Ana Sayfaya Git