Kansızlığın Çaresi Meyve Suyu

Uzmanlar, kansızlık ve kansızlığa bağlı olarak demir eksikliğinin özellikle çocukların zihinsel gelişimi üzerinde geri dönülemez etkilere neden olduğunu söylüyor. Besinlerden alınan demirin emilimi için C vitamininin şart olduğunu söyleyen uzmanlar, meyve suyu tüketmenin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Haberler 20.02.2020 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAA

DYARBAKIR-Hayat kayna olan kann azalmasyla ortaya çkan kanszlk ve ona bal demir eksiklii yaam kalitesini azaltyor. Demir eksikliinin özellikle çocuklarn zihinsel geliimi üzerinde önemli bir rolü olduunu ifade eden uzmanlar, besinlerden alnan demirin emilimini arttrmak için meyve suyu tüketilmesi gerektiini belirtiyor.

Kanszlk, kandaki hemoglobin miktarnn azalmas olarak tanmlanr. Bu da demir eksikliine neden olur diyen Beslenme ve Diyetetik Uzman Prof. Dr. Neriman nanç, demir yetersizliinin genellikle büyümenin çok hzl olduu çocukluk ve ergenlik ça ile hamilelik döneminde ortaya çktna dikkat çekti.

Dünyada her 5 erkekten biri, her 3 kadndan biri, her 2 gebeden biri, her 5 çocuktan biri kanszlk problemi yaar. Ancak pek çou bu durumlarn ne yazk ki bilmemektedir diye konuan nanç, unlar söyledi: Gelimi ülkelerde 0 - 5 ya aras çocuklarda kanszla rastlanma skl yüzde 4 ile 20 arasnda iken az gelimi ülkelerde ayn ya grubunda bu oran yüzde 80lere kadar çkyor. Ülkemizde bu oran yüzde 50 gibi oldukça yüksek bir deerdedir.

C vitamini demir emilimini artryor

Demirin hem hayvansal hem de bitkisel besinlerde bulunduunu kaydeden Prof. nanç, Ancak besinlerdeki demirin tamam vücutta emilemez. Aldmz demirin yararl olabilmesi için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmeliyiz. Örnein yemekle alnan 500 miligram C vitamini demirin emilimini 6 kat artrr. Bu nedenle vitamin almn artrmak için meyve sular iyi bir kaynaktr. Özellikle C vitamini içeren portakal suyu, ananas suyu ve greyfurt suyu gibi meyve sularnn yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artrr. Kanszlktan korunmak ve kanszlk olutuktan sonra daha etkin ve hzl bir ekilde tedavi edilebilmek için her ya grubunda vitamin kayna olan meyve suyu tüketimine özen gösterilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git