Kansızlık ritim bozukluğu yapabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak uyarıyor: “Çarpıntı altta yatan çok ciddi kalp-damar hastalıklarının geç kalınmadan teşhis edilmesine sebep olabilir, ihmale gelmez. Çarpıntıyı önemseyin ve en kısa sürede bir uzmana başvurun”

Haberler 20.04.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, çarpnt hakknda önemli bilgiler verdi. Kalple ilgili kiileri doktora gitmeye zorlayan en sk ikayetlerden biri çarpntdr. Kalpte ani balayp kendiliinden sonlanan hzl at veya ritmik atn dna çkmak olarak görülebilir. Kalp ritmi çok hzlandnda tansiyon dümesine bal göz kararmas, halsizlik, hatta baylma olabilir. Ritim bozukluklar çok detayl aratrlp, doru tehisi koyduktan sonra yakn takiple dikkatli tedavi edilmelidir. Öncelikle ritim bozukluuna sebep olan hastal bulmamz gereklidir. çünkü çarpnt çounlukla kalp damar hastalklarna bal olur. Bazen kalp damarlar tkal kiilerde göüs ars olmakszn çarpnt olabilir. Tetkikler sonucu böyle bir durum varsa kalp krizi geçirmeden baarl bir ekilde tedavi olabilirsiniz. Kalbin içindeki mitral kapaa bal hastalklarda çarpnt büyük oranda elik eder. Kalp ultrasonu, ekokardiyografi ile böyle bir hastalk tehis edilirse, kalp yetmezlii gelimeden mitral kapak tamir edilebilir veya protez bir kapakla deitirilebilir. Atriyal fibrilasyon dediimiz ritim bozukluunda kalp içerisinde pht oluabilir ve bu pht beyine atarak felce sebep olabilir. Gördüünüz gibi çarpnt altta yatan çok ciddi kalp damar hastalklarnn geç kalnmadan tehis edilmesine vesile olabilir, ihmale gelmez!

DETAYLI BR KAN TAHLL LE TEHS EDLR

Kalp dnda baka hastalklar da çarpnt yapabilir diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, O nedenle öncelikle bir kan tahlili ile aratrmaya balarz. Kanszlk, anemi, kalbin hzl atmasna sebep olur. Halk arasnda genelde guatr olarak bilinen tiroit hastalklarnda hzl at ve ritim bozukluklar görülür. laçlara veya yiyeceklere bal olumu elektrolit bozukluklarnda (çounlukla potasyum düüklüü ve ya yüksekliinde) ritim bozukluklar olur. Baz kalp ilaçlar dokularda birikerek ritim bozukluu yapabilir. Tüm bu hastalklar detayl bir kan tahlili yaparak tespit edebiliriz diyor.

4 SANTMLK KESDEN KAPAK DEM

Prof. çaynak, çarpntnn altnda yatan neden mitral kapak hastal ise kapak mutlaka deimeli mi? sorusuna ise u yant veriyor: Hayr. ayet kapakta darlk deil de yetmezlik (kaçak) varsa, kapa tamir ederek kendi kapanzla hayatnza devam etmeniz daha ideal bir cerrahidir. Ancak kapak kireçlenmi ve daralmsa, temizlenip metal ya da biyolojik bir kapakla deimesi gerekir. Metal kapakla deimise ömür boyu kuvvetli bir kan sulandrc kullanmanz gerekir. Bütün mitral kapak ameliyatlar, kapak deise de tamir de olsa, göüs kemii açlmadan sa meme hizasndan, 4 santimlik bir kesiyle, kaburgalar arasndan yaplabilir. Üstelik ameliyat izi kadnlarda meme altnda kald için hiç görünmez. Ben bu nedenle bu tarz ameliyatlara bikini cerrahisi diyorum. 4. gün taburcu oluyorsunuz ve o gün itibariyle arabanz kullanabilirsiniz, kolunuzu dilediiniz gibi hareket ettirebilirsiniz. Bir hafta içinde iinize dönebilir, her türlü sosyal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git