Kapalı mekana aman dikkat!

Mevsim geçişlerinde hem soğuk algınlığı gibi hastalıklar hem de alerjik sorunlar artabiliyor. Bunun en önemli nedeninin bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğunu söyleyen Dr. Tuncel Ziylan, bu dönemlerde özellikle C vitamininden zengin taze ve yüksek protein içeren besleyici gıdalar tüketerek bol sıvı almak gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberler 05.11.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevsim geçileri hastalk sezonu olarak bilinir. Bu dönemlerde havadaki s ve nem deiimi hem souk algnl hem de alerjik hastalklarn daha çok görülmesine neden olur. ç Hastalklar Uzman Dr. Tuncel Ziylan, deien hava artlar nedeniyle vücut scaklk deerlerinin tam dengesinin salanamadna ve bu durumun baklk sistemini zayflattna, sonuç olarak kiinin enfeksiyonlara ve hastalklara daha açk hale geldiine dikkat çekiyor.

Dr. Ziylan, baklk sistemimizin bu süreçten nasl etkilendiini ise öyle açklyor: Mevsim geçilerinde farknda olmasak bile vücudumuz strese girer. Is deiiklikleri hava basnc ve iklim koullarnn yaratt deiime uyum salamaya çalan vücutta stres oluur. Stres ise baklk sistemini basklayan ve vücudun direncini düüren en önemli etkenlerden biridir. Bu süreçte vücutta biriken stresi egzersiz ya da nefes çalmalar yardmyla uzaklatrabiliriz. Bunun yan sra scak mevsimden souk mevsime geçilmesi, açk havada harcanan zamann azalmas anlamna gelir. çünkü hepimiz soukta kapal mekanlara kaçmak isteriz. Dolaysyla kiiler arasnda hastalk yapc mikroplarnn bulama olasl daha fazla olur. Ayrca kapal alanlarda daha fazla vakit geçirdiimizde güne nlaryla aktifleen D vitamininin seviyesi de düer ve baklk basklanr. Bu nedenle hangi mevsimde olursak olalm güneli günlerden faydalanmamz arttr. Kapal mekanlarda daha çok vakit geçirmek, havaszlk ve hareketsizlik depresyonu da tetikleyebilir. Bu süreçte kii kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissedebilir ve bu nedenle iletiime kapatabilir. Aniden yaanan bu psikolojik durum da vücut direncinin dümesine sebep olur.

KLO ALMAK DA VERMEK DE BAIIK SSTEMN ETKLYOR

Mevsim geçilerinde vücudun hormon dengesi de bozuluyor ve bu da beslenme alkanlklarnn deimesine neden olabiliyor. Artan itah, fazla kilo problemini de beraberinde getirebiliyor. Bu durumun kiiyi hem psikolojik olarak olumsuz etkileyebileceini hem de iç organlarda yalanmaya neden olabileceini hatrlatan Dr. Ziylan, her iki durumda da vücut direncinin düeceini ve ayn durumun itahszlk sonucunda yaanan ani kilo kayb için de geçerli olduunun altn çiziyor.

ç Hastalklar Uzman Dr. Tuncel Ziylan, mevsim geçilerinde hasta olmamak için öncelikle yapabileceimiz en iyi eyin salkl beslenmeyi bir yaam tarz haline getirmek, özellikle C vitamininden zengin, taze ve yüksek protein içeren besleyici gdalar tüketerek bol sv almak olduunu söylüyor. Mevsim geçilerinde en çok çocuklarn ve 65 ya üzeri kiilerin etkilendiini hatrlatan Dr. Ziylan, Bu ya gruplarnn daha fazla etkilenmesinin nedeni baklk sistemlerinin daha düük olmasndan kaynaklanyor. Bu kiilerin kendilerini daha iyi korumalar, beslenmelerine dikkat etmeleri ve olabildiince kapal ortamlardan uzak durmalar faydal olacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git