Kapsamı genişledi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açılır kapanır tavana sahip mekanların artık kapalı alan olarak kabul edileceğini ve buralarda tütün kullanımının yasaklanacağını duyurdu. Koca, "Bu açık alan tanımının tavanı açılır, kapanır sistemlerin çok istismar edildiğini görüyoruz" dedi ve denetimlerin artacağını söyledi.

Haberler 06.12.2019 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, tavan açlr kapanr alanlarn artk kapal alan olarak kabul edileceini ve bu mekanlarda tütün ürünlerinin kullanlamayacan açklad.

AçILIR KAPANIR TAVANLI MEKANLAR KAPALI ALAN KABUL EDLECEK

Özbekistann Semerkand ehrinde konuan Koca, açlr kapanr tavanl sistemlerin istismar edildiini söyledi ve ilerleyen haftalarda bu alanlarn kapal alan olarak kabul edileceini belirtti. Koca öyle konutu:

Bu çerçevede gençlere ve kadnlara yönelik daha etkili bir yaklam içinde olacaz. Kapal ve açk alan tanm vard. Bu açk alan tanmnn tavan açlr, kapanr sistemlerin çok istismar edildiini ve kapal alan olarak kullanldn görüyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki haftalar bir düzenlememiz olacak. Açk alann daha net tanmland açlr kapanr tarznda olmad ve vatandan yüzde 70inin sigarasz, dumansz ortam arad bir ortamda genelde arka taraflara yönlendirildiini önde daha manzaral yerlerin sigara içen kesime ayrldn görüyoruz. Bunu daha net ayrtran, açk alan tanmlayan açlr-kapanr tavanlarn da kapal alan olarak tanmlandn gösteren bir yönetmelik düzenlemesi önümüzdeki haftalarda yaplacak. Daha youn bir ekilde önümüzdeki dönemde denetimleri, çapraz denetimler özelinde daha da younlatrmak istiyoruz. Tanmda çok sorun yoktu. Biz bunun sahada istismar edildiini görüyoruz. Açlr kapanr tavanl alanlarn kapal alan olarak tanmlanaca, tavann tamamen açk alan olarak uyguland bir yönetmelik deiiklii olacak.

TÜTÜN KULLANIMI ARTTI

Tütün kullanmnn erkeklerde yüzde 41den 44e, kadnlarda ise yüzde 13ten yüzde 19a çktn söyleyen Koca, Vatandamzn temiz hava alma hakkn güvence altna almak gerektiine inanyoruz. Bu çerçevede bugün de gündeme giren tek paket uygulamasyla markann yüzde 5i geçmedii ve cazibenin özellikle devre d kald tek paket uygulamasna geçilmi oldu dedi.

Tek tip paket uygulamasna geçen 7. ülkenin Türkiye olduunu aktaran Koca Yasal çerçevede uygulanan cezai müeyyideler var. Bu cezai müeyyideler ile birlikte aslnda sigarann ne kadar zararl olduunu bir ekilde endüstrinin hedef kitle olarak gençleri ve kadnlar hedefledikleri biliyoruz. Bu çerçevede sigarann zararlarn her geçen gün itici, bilinç altnda tiksindirici bir yaklam da bir bilinci de gelitirmek istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git