Kar soğuğu kalbi vurur

Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Soğuk hava yüzünden kalbin iş yükünün artması kalp krizine neden olabilir. Özellikle kalp hastalığı geçirmiş, stenti, balonu, yetmezliği veya aritmisi olanlar soğuk havada dışarı çıkmasın, sabah ve akşam ayazından sakınsın." ifadelerini kullandı.

Haberler 18.01.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle kar ya ile birlikte gelen souk havann kalbi olumsuz etkilediini vurgulayan Boztosun, k mevsiminin gelii, artan souk hava ve kar ya ile birlikte göüs ars, kalp yetmezlii, kalp krizi vakalarnn daha fazla görülmeye baladn aktard.

K mevsiminde sk görülen enfeksiyonlar nedeniyle kalp krizi vakalarnn arttna dikkati çeken Boztosun, Bu durum kalbi yorarak kalp kasnn kaslmasn bozabilir. Ayrca, souk havann direkt kalp damarlar üzerine vazokonstrüksiyon dediimiz kalp damarlarn büzücü etkisi vardr. Souk hava yüzünden kalbin i yükünün artmas kalp krizine neden olabilir. Özellikle kalp hastal geçirmi stenti, balonu, yetmezlii veya aritmisi olanlar souk havada dar çkmasn, sabah ve akam ayazndan saknsn. Dar çklacak ise havann biraz yumuad ölen saatlerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. ifadelerini kulland.

SABAH VE AKAM AYAZINDAK GZL TEHLKE

Prof. Dr. Bilal Boztosun, sabahn erken saatlerinde veya akam ayaznn yaand saatlerde kalp rahatszl olanlarn kesinlikle dar çkmamas uyarsnda bulundu.

Boztosun, unlar kaydetti:

Souk havalarda vücudumuz kendini ideal sda dengede tutmak için çok çalr. Souk hava derilerde dümeler, gözeneklerde kapanmalar ve damarlarda büzümelerle kendini gösterir. Vücut ssn belli bir seviyeye çkartmak kalbin üzerindeki yükü arttrr. Daha fazla çalarak bu sy vücutta dengelemeye çabalar. Ev içinde nasl souk havalarda odamzn ssn belli bir seviyede tutmak için kombi ve stc ayarn daha yüksek dereceye getiriyorsak kalp de ayn ekilde vücuttaki sy tutabilmek için kan daha fazla pompalamaya çalr. Eer kii, gençse ve kalp sal yerindeyse bu durum önem arz etmez. Ancak kalbinde snrda bir rezervi olan, yani geçirdii stent, balon hikayesi olan, kalp yetmezlii olan, ritim problemi olan kiilerde souk havaya maruz kalndnda ne yazk ki istenmeyen durumlar görülebilir.

Ana Sayfaya Git