Karaciğer kanserini yapay zekâ tedavi edecek

Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi, karaciğer kanserinin erken teşhis ve tedavisinde yapay zekâ kullanarak geliştirdiği yazılımla tarihe geçmeye hazırlanıyor. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan çalışmalar sona erdiğinde dünyada ilk kez karaciğer kanserinin teşhis, takip ve tedavisini yapay zekâ yapacak.

Haberler 15.08.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Aratrma Merkezi (MÜKKAM) bilim insanlarndan kurduu özel bir ekiple karacierdeki kanserli hücrelerin yapsal ve fonksiyonel deiimlerini aratryor ve bu hücrelere ilikin tedaviyi kodlayan bir yazlm gelitiriyor. çalmalarn ilk verileri, karacier kanseri tan ve tedavisinde umut olacak olumlu sonuçlar verdi.

Dünyada ilk kez karacier kanseri tedavisinde uygulanacak yöntemle ilgili bilgi veren Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Aratrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Akta, çeitli üniversitelerden onkolog, biyolog, genetikçi, bilgisayar mühendisi, uzman ve örencilerin yer ald büyük bir ekibin projeye dahil edildiini söyledi. 2014 ylnda kurulan MÜKKAMda be yldr karacier kanseri hücreleriyle ilgili çalmalar yaptklarn anlatan Prof. Akta, Karacier kanseri erken tan ve tedavisinde önemli olabilecek biyo belirteçleri aratryoruz. Sonuçlar, tedavinin belirlenmesinde ve hastann takibinde rehber olabilecek bir yazlma dönütürmek üzereyiz dedi.

ABDde baz hastalklarda yapay zeknn kullanlmaya balandn, özelikle deri kanseri konusunda gelitirilen yazlmla yüzde 84 orannda doru tan konulabildiini anlatan Prof. Akta, akcier kanseriyle ilgili çalmalarn da olduunu; ancak karacier kanseriyle ilgili çalmalarn snrl olmas nedeniyle bu alanda özel olarak eyleme geçtiklerini vurgulayarak, projeye Türk Karacier Vakf, Salk ve Sosyal Dayanma Vakf ile TÜBTAKn destek verdiini belirtti. Yaplan aratrmalarda 2030lu yllarda her üç kiiden birinin kanser hastas olacann hesaplandna dikkat çeken Prof. Akta, bu nedenle yaptklar çalmalarn büyük önem tadn ve bir bilim insan olarak kendisini çok heyecanlandrdn dile getirdi.

Hücreler mercek altnda

Kanserin oluumunda önemi saptanm 84 geni incelediklerini, bu süreçte kanserli hücrelerin davran ve deiimini takip ettiklerini anlatan Prof. Akta, Salglarndaki deiimi, proteinleri, hücrelerin ya salglayp salglamadklarn inceliyoruz. çok yönlü saysal veri elde ediyoruz. Söz konusu veri tabanndan yola çkarak deiimler arasndaki ilikileri formüle ediyoruz. Tüm bu sonuçlar bir yazlma dönütürüyoruz. Karacier kanserinde böyle bir yazlm henüz dünyada yok dedi.

Gelitirilen yazlmla kiiye özgü tedavilerin de sistem tarafndan oluturulacan dile getiren Akta, kanserin her vücutta farkl seyretmesi nedeniyle kiiye özgü tedavinin kanseri yenmede en kritik mesele oluunu belirterek, Gelitirdiimiz yöntemin ana hedefi kiiye özel tedavi modellerini oluturarak, hastaya uygun bir tedaviyi önermektir diye konutu.

Prof. Akta, çalmayla karacier kanserinde erken tany salamay da hedeflediklerini söyleyerek, istatistiksel olarak anlaml verilere ulatklarn, u anda dorulamalarn yapldn anlatt. çok farkl kanser türleri olduunu, ancak tüm kanserlerin oluumunda baz ortak özellikler bulunduuna dikkat çeken Prof. Akta, elde ettikleri verilerde ortak özelliklerdeki deiime ait verilerin de ortaya konduunu, bu verilerin gelecekte farkl kanser türlerinin tan ve tedavisine de yardmc olacan söyledi.

Ana Sayfaya Git