Karaciğerinizi zehirli mantardan koruyun

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren mantar zehirlenmeleri, her yıl çok sayıda kişinin hayatına mal oluyor. Yüksek ölüm riskine rağmen doğadan toplayarak mantar tüketme alışkanlığı hala devam ediyor.

Haberler 11.04.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ölüm ya da karacier yetmezlii ile sonuçlanan zehirlenmeler bulant, kusma, ishal, ate, giderek artan uur kayb gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Karacier nakli mantar zehirlenmelerindeki ölüm orann en aza indiriyor. Prof. Dr. K. Yalçn Polat, mantar zehirlenmeleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Bir tanesi bile ölüme götürebiliyor

Mantar, ilkbahar ve sonbahar gibi yamurun fazla olduu dönemlerde doada yetimektedir. Mantarn zehirli olup olmadn anlamak tecrübe gerektirir. Tbbi açdan çok tehlikelidir. Zehirli mantarn tek bir tanesi bile kiiyi karacier yetmezliine, ar karacier komasna ve tedavi edilmediinde ölüme götürebilmektedir. Bu dönemde genelde toplu ekilde yenildii için aile facialaryla karlalmaktadr. Bunlarn bir ksm tedaviyle geri döndürülebilirken bir ksmnda karacier nakli gerekmektedir. Karacier nakli olamayan hastalarda ölüm oran yükselmektedir. Mantar tüketildikten sonra bulant, kusma, ishal, ate, giderek artan uur kayb gibi ilk birkaç gün içerisinde geliebilen belirtiler görülmektedir. Bu dönemde müdahale edilmezse hasta kaybedilebilir.

Zehirli mantar karacier düman

laç tedavisine ramen durumu düzelmeyen hastalar için karacier nakli hayat kurtarc olabilmektedir. Nakilde toksik olan ve fonksiyonu tamamen bitmi olan karacier çkarlarak yerine yeni bir karacier nakledilmektedir. Nadiren eer kanda hala toksikler varsa taklan karacierde de karacier yetmezlii oluabilmektedir. Nakil gerektirecek hasarda olmayan zehirlenmelerde ise önleyici birtakm tedaviler verilebilmekte, karacierin temizlenmesi için gerektiinde diyaliz yaplabilmektedir. Tedavi sürecinde bazen hastann uuru bozulabilirken bazen de kan deerleri medikal tedavi ile toplanamayabilmektedir.

Hayatnz riske atmayn

Mantar zehirlenmelerinin önüne geçebilmek izin denetimden geçmi gdalar tüketmek gerekmektedir. Zehirli zehirsiz ayrmn yapabilmek oldukça zor olduundan doadan toplanan mantarlarn tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Mantar zehirli ise karacieri mutlaka etkiler. Kiiye göre yansmas da farkl olabilmektedir. Bununla birlikte az ya da çok karacier hasar mutlaka yaanmaktadr.

Ana Sayfaya Git