Karaciğer hastalıklarının tanısında 'fibroscan' dönemi

Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, "Fibroscan, karaciğer sertliğini ve karaciğerdeki yağlanmanın miktarını nicel olarak ölçen bir ileri teknolojik yöntemdir. Bu test ile karaciğer sertliği ve karaciğerdeki nicel yağ miktarı ölçülür." dedi.

Haberler 31.08.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Ebubekir enate, AA muhabirine, karacier hastalklarnn tedavisinde kullanlan fibroscan yöntemini anlatt.

Karacier sertliinin ölçümünde yeni bir teknoloji olarak öne çkan fibroscann bu tür hastalar için önem tadn vurgulayan enate, Fibroscan, karacier sertliini ve karacierdeki yalanmann miktarn nicel olarak ölçen bir ileri teknolojik yöntemdir. Teknik olarak fibroscan; bir ultrason probu, bunun bal olduu elektronik sistem ve kontrol ünitesinden olusur. Probtaki ultrasonik dönüstürücü karaciger dokusuna düsük frekansl titresimler gönderir. Bu test ile karacier sertlii ve karacierdeki nicel ya miktar ölçülür. diye konutu.

enate, yöntemin; kronik hepatit B, kronik hepatit C, karacier yalanmas (alkole bal olmayan, NAFLD, NASH), otoimmün hepatit, primer biliyer kolanjit, primer sklerozan kolanjit, karacier sirozu, ilaca bal karacier fibrozu (metotreksat gibi ilaçlara bal karacier hasar), kriptojenik karacier sirozu gibi her türlü kronik karacier hastalnda kullanlabileceini bildirdi.

Kronik karacier hastal olan insanlarda karacier sertliini (fibrozis) ölçmenin önemine iaret eden enate, öyle devam etti:

çünkü bu sertlik derecesine göre tedavi ve takip karar verilmektedir. Bazen de sertliin derecesine göre tedavi deiikliine karar verilir. Karacier sertliinin deerlendirilmesinde referans yöntem karacier biyopsisidir. Ancak biyopsinin komplikasyonlar, zorluu, arl ve kanamaya yol açma ihtimali gibi nedenlerden dolay bir hastada defalarca yaplmas mümkün olmamaktadr. Bu nedenle biyopsi yerine veya ilk biyopsiden sonra yaplabilir. Karaciger sertliinin degerlendirilmesinde dogrulugu güvenilir, tekrarlanabilir ve invaziv olmayan bir yönteme ihtiyaç duyulmustur. Günümüzde bu ihtiyac karslayan en iyi yöntem transient elastografidir. Fibroscan, bu prensiple yumusak dokularn elastisitesini saysal olarak ölçen ileri teknoloji ürünü bir yöntemdir.

Radyasyon içermeyen bir yöntem

Prof. Dr. Ebubekir enate, fibroscan karacier sertliinin ve karacierdeki ya orannn nicel ekilde ölçülmesinde arsz, zahmetsiz, ksa süren, hemen sonuç veren, özel bir hazrlk gerektirmeyen, hastaneye yat gerektirmeyen, radyasyon içermeyen, karacier biyopsisinden çok daha uygun, sedasyon gerektirmeyen, hastann muayenesi srasnda yaplabilen bir yöntem olduunu söyledi.

Fibroscann hiçbir yan etkisi olmadn belirten enate, Hasta srtüstü yatarken sag kolunu bann arkasna yerlestirir, sa ayan sol ayann üzerine atar, düz yatarken hafif sola doru kavis verir (muz eklinde pozisyon). Amaç, kaburga aralgn genisletmektir. Ölçmeye balamadan önce hastann 3 dakika yatarak beklemesi önerilir. Ölçüm sa taraftan, kaburgalar arasndan, cilde yerlestirilen prob ile sag lobdan yaplr. Ölçümün geçerliligi cihaz ekrannda annda gözükür. eklinde konutu.

Medicana International stanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzman enate, fibroscan kronik karacier hastal olan, kronik karacier hastalna yol açan herhangi bir hastal bulunan her hastada yaplabileceini anlatt.

enate, Fibroscan; karnnda asit (sv) birikimi olan, ar obezlerde, ileri evre kalp yetmezlii olan kiilerde doru sonuç vermeyebilir. Zahmetsiz, arsz ve ksa süren bir ilemdir. Kiiden kiiye deimekle birlikte 5-10 dakika içinde sonuçlandrlabilir. dedi.

lem öncesi özel bir hazrlk gerektirmiyor

Prof. Dr. Ebubekir enate, kronik karacier hastalnda sertlik derecesinin deerlendirilmesinde referans yöntemin karacier biyopsisi olduunu, bu yöntemde karacierin çok az bir ksmnn (yaklak 50.000de birinin) deerlendirilebildiini söyledi.

Karacier biyopsisinde ar, kanama ve baka dier komplikasyonlarn görülebileceini anlatan enate, unlar kaydetti:

Karacier biyopsisinin tekrarlanmas zahmetlidir ve hastalar tarafndan kabul edilmesi daha zordur. Ayrca biyopsinin patolojik incelemesi de zaman alcdr. Fibroscan ise arsz, zahmetsiz, hzl sonuç veren bir yöntemdir. Karacier biyopsisinde deerlendirilen karacier dokusunun yaklak 100 kat bir dokuyu (yaklak 3 santimetreküp) deerlendirebilir.

Yaplan çalmalarda, fibroscan ile fibrozis denilen karacier sertliinin ölçülmesinde karacier biyopsisine yakn bir deerlendirme imkan yakaland görülmütür. Özel bir hazrlk gerekmez. 2-3 saatlik açlk yeterlidir. Fibroscan cihaznda bulunan özel bir teknik olan CAP (controlled attenuation parameter) ile karacierdeki ya oran nicel olarak ölçülebilir.

Ana Sayfaya Git