Karaciğer sirozu tanısında yeni test

VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Cumhur Dülger, 3.5 yıllık araştırma ardından karaciğer sirozunun ağırlık derecesini daha basit bir testle belirlenebileceğini ortaya çıkardıklarını söyledi.

Haberler 21.03.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van YYÜ Tp Fakültesi bilim insanlar bir ilke daha imza att. YYÜ Tp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Bakan Doç. Dr. Cumhur Dülger, 3.5 yllk bir aratrmada tp dünyasna yeni bir tehis yöntemi kazandrd. Doç. Dr. Dülger, karacier sirozunun arlk derecesinin belirlenmesinde tüm dünyada kullanlan MELD skorunun yerine farkl ve pratik bir yöntem bulmak için aratrma balatt.

MELD SKORU YERNE WRGHT TEST

Doç. Dr. Dülger, yapt çalmalarda Türkiye ve özellikle Dou Anadolu bölgesinde youn bir ekilde görülen ve hayvandan insana geçen Brucella hastalnn tansnda kullanlan Wright testini karacier sirozunun arlk derecesini belirlemede kulland. 250 hasta üzerinde MELD skoru yerine bu testi uygulayan ve takibini yapan Dülger, karacier sirozunun arlk derecesini belirlemede yüzde 95 orannda baar salad.

150 YERNE 5 TL

Bulduu yöntemin hem pratik hemde ucuz olduunu anlatan Doç. Dr. Dülger, MELD skoru hem laboratuvar, hem bilgisayar ortam gerektiriyor. Yaklak 150 liraya mal oluyor. Ancak bizim uyguladmz Wright testi çok pratik bir yöntem. Arazide de çok rahat kullanlabilir. Maliyeti ise sadece 5 lira. Bu yöntem artk karacier sirozunun arlk derecesini ksa sürede ortaya çkarmamz salayacak. Alan taramalarmzda hastann hastaneye gelmesine gerek kalmayacak. Bu aratrmamz da Amerikadaki Archive of Medikal Sciences tp dergisinin son saysnda yaynland dedi.

Ana Sayfaya Git