Karantinada d vitamini eksikliği

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan çocukların daha az güneşe maruz kaldıkları için daha az D vitamini ürettiklerini belirterek, "Oysa D vitamini en fazla sentezleyebileceğimiz yaz günlerindeyiz. Bu nedenle her gün çocukları mutlaka belli aralıklarla güneşe çıkarmak gerekiyor. Bunun için balkonlarımız varsa onları kullanacağız ya da camı açıp çocuklarımızın güneş ışığı almalarını sağlayacağız." dedi.

Haberler 27.05.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk sal, immünoloji ve alerji alannda çalan Akpnarl, mays ayyla birlikte günein yüzünü göstermeye baladn söyledi.

D vitaminin tek kaynann güne olduunu vurgulayan Akpnarl, çinde balayan ve tüm dünyaya yaylan koronavirüs nedeniyle evlere kapanlan bugünlerde birçok insann günein yararl etkilerinden mahrum kaldn belirtti.

Akpnarl, D vitamini üzerine yaplan aratrmalara deinerek, Yeni çalmalar gösteriyor ki güne nlarndan elde ettiimiz D vitamini yalnzca kemik ve kalsiyum metabolizmas için deil, baklk sistemini için de önemli rol oynuyor. Ebeveynler çocuklarn bu deerli vitaminden mahrum brakmamallar. diye konutu.

- GÜçLÜ VE SALIKLI BR BAIIKLIK SSTEM çN D VTAMNNE HTYACIMIZ VAR

Güne nlarnn etkisini göstermeye baladna dikkati çeken, Akpnarl, Kemik ve kalsiyum metabolizmas için deerli görülen D vitaminin alm içinse en doal kaynak güne nlar olarak gösteriliyor. Atalarmz, Güne girmeyen eve doktor girer. derler. D vitamini yalnzca kemik ve kalsiyum metabolizmasn deil, vücuttaki hemen hemen her sistemi olumlu etkiliyor. Özellikle güçlü ve salkl bir baklk sistemi için D vitaminine ihtiyacmz var. ifadelerini kulland.

- çOCUKLARINIZI D VTAMNNDEN MAHRUM BIRAKMAYIN

Koronavirüs nedeniyle bata yallar ve çocuklar olmak üzere insanlarn büyük bir bölümünün evlere kapandn anmsatan Akpnarl, bu nedenle dar çklamad günlerde farkl yollarla insanlarn güne nlarn almas gerektiini dile getirdi.

Akpnarl, yeteri kadar güne alamamann çeitli salk sorunlarna yol açacana vurgu yaparak, unlar kaydetti:

Kovid-19 nedeniyle evlere kapandmz bugünlerde çocuklarmz yeterince darya çkamad için her gün düzenli olarak aileleri tarafndan günelendirilmeli. D vitamini oldukça hayati bir vitamin. Günelenerek D vitamini almalarn salamamz gerekiyor. D vitaminini güne nlarnn derimize temas etmesiyle elde ederiz ve güne araclyla elde ettiimiz D vitamini, ihtiyacmzn yüzde 90 ila 95ini karlar. Günümüz artlarnda çocuklarmz maalesef darya çkamyor. Daha az günee maruz kalp daha az D vitamini üretiyorlar. Oysa D vitaminini en fazla sentezleyebileceimiz yaz günlerindeyiz. Bu nedenle her gün çocuklar mutlaka belli aralklarla günee çkarmak gerekiyor. Bunun için balkonlarmz varsa onlar kullanacaz ya da cam açp çocuklarmzn güne almalarn salayacaz.

- GÜNELENRKEN KORUMA KULLANMAYIN

D vitamini üretimi için güne nlarnn dorudan deriye nüfuz etmesi gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Akpnarl, Günelenirken, güne ile derimiz arasnda pencere, kyafet, güne kremi gibi eylerin olmamas gerekiyor. Günelenme için en uygun saat güne klarnn en dik geldii ölen saatleridir. O nedenle saat 12.00, günelenmek için en uygun saattir. 11.00 ila 13.00 aras D vitamini üretimi için önerilen saatlerdir. bilgisini verdi.

çocuklarn günein zararl etkilerinden korunmas için yaplmas gerekenleri de anlatan Akpnarl, sözlerini öyle tamamlad:

Güne nlarnn çocuklarn derisine zarar vermemesi için günelendirme ilemini altrarak yapmak gerekir. lk gün 3 dakika, ikinci gün 5 dakika, üçüncü gün 7 dakika, dördüncü gün 10 dakika, beinci gün 15 dakika, altnc gün 20 dakika, yedinci gün 25 dakika ve çocuk altktan sonra her gün düzenli olarak 20-25 dakika günelendirme yaparsak günein zararl etkilerinden korunmu oluruz.

Ana Sayfaya Git