Karda düştükten sonraki şiddetli ağrıya dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Necdet Sağlam, kar ya da buzda düşmenin ardından kişi, şiddetli ağrı hissediyorsa ve yerinden kalkamıyorsa, ağrılı bölgeyi hareket ettirmeden yardım çağırması gerektiğini söyledi.

Haberler 10.01.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salam, kar ve buzda dümeden yürüyebilmek için tedbirli davranmann çok önemli olduunu belirtti.

Bu tedbirlerin karn yumuak olduu dönemlerle, slak ve buz olduu zamanlarda farkllk gösterdiini dile getiren Salam, öyle devam etti:

Karn yumuak olduu dönemlerde, yollardaki çukur ve engeller kapandndan ve zemin kaygan olmadndan dümeler, genellikle görülmeyen bu çukur ve engellere basma ve taklma sonucu meydana gelir. Böylece daha çok ayak bilei burkulmas ve krklar oluabilir. Böyle yollarda yürürken dümemek için bastmz yerlerden emin olmalyz. Ya basmadan önce basacamz yeri temizlemeli veya elde tanan bir baston ile kontrol edilerek baslmaldr. Islak, kaygan karda veya buzda yürürken dümemek için öncelikle ayakkablarmzn altnn kaymay azaltacak ve tutunmay artracak ekilli olmas gerekir. Yüksek topuk, kayma srasnda düme ve burkulma ihtimalini artrdndan sakncaldr. Her an düecekmi gibi hazrlkl ve basacamz yerlere bakarak yürümeliyiz. Güvenli olmadn hissettiimiz yollarda, eimli yollarda, mermer ve granit gibi buzlanmaya ve kaygan olmaya daha uygun zeminlerde çok daha dikkatli yürümekte fayda vardr. Bu tür yerlerde trabzan varsa tutunarak veya baston kullanarak, daha yava ve ksa admlarla yürümek düme ihtimalini azaltr.

- Dümenin iddetini azaltmak için eller serbest braklmal

Dümenin, denge kaybyla oluan bir eylem olduunu ifade eden Salam, bu durumda travmann iddetini azaltmak için yürürken ellerin serbest olmas gerektiini belirtti.

Salam, baz ya gruplaryla eklem hastal olanlarn düme ve krk için risk altnda olduuna dikkati çekerek, u deerlendirmede bulundu:

Menopoz sonras kemik erimesi tespit edilmi hastalar, 60 ya üstündeki erkekler, yürürken denge sorunu olan nörolojik hastalar ve hamileler düme ve krk riski olan hastalardr. Bu hastalarn mümkün olduunca karda ve buzda yürümemesi gerekir. Dütükten sonraki aama da önemlidir. Travmay karlayan vücut ksm direkt olarak etkilenir ve krlabilir. Örnein menopoz sonras kadnlarda en sk el bilei, omuz, kalça ve omurga krklar oluur. Yine bacak ve uyluk kemiiyle ayak bilei krklar da bu dönemde fazla görülmektedir. Kii dütükten sonra iddetli ar hissediyorsa ve kalkamyorsa, arl bölgeyi hareket ettirmeden yardm çarmaldr. Kollardaki krklar için bekleme ve tanma srasnda kolun vücuda sarlmas oluabilecek ek yaralanmalar önler. Bacaklardaki krklar için krk bacan salam bacaa sarlmas veya sert zeminli sedye gibi araçlarla tanmas ve kiinin salk kuruluuna ulatrlmas gerekir.

Ana Sayfaya Git