Karda Kışta Bile Terliyorsanız….

Tutulan evraklar, dokunulan bilgisayar klavyesi ıslanabiliyor, mürekkepli yazılar bozulabiliyor. El sıkışmak bile dert olabiliyor, elleri havluyla devamlı olarak kurulama ihtiyacı doğabiliyor. Giysiler ıslanıp nahoş bir görüntü oluşturabiliyor.

Haberler 26.01.2018 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Efor sarf ettiimizde, stresli olduumuzda veya scak havalarda hemen hepimiz terliyoruz kukusuz. Terleme, vücudun scakln sabit tutmak için meydana gelen fizyolojik bir olay. Mesela kotuumuzda vücudumuz ssn düürmek için terleyecektir ki bu faydal bir durum ancak herhangi bir neden yokken, dinlenme halinde terliyorsak ite o zaman ar terleme sorunu yayoruz demektir. Vücudun s regülasyonu için gerekli olan miktardan daha fazla terlemesi olarak nitelendirilen, tp dilindeki adyla hiperhidrozis kiiyi sosyal ve i hayatnda oldukça zor durumda brakabilen önemli bir problem. Göüs Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Erdal Okur bu soruna günümüzde geçici ve kalc yöntemlerle çözüm salanabildiini belirterek, Ar el ve koltukalt terlemesi tedavisinde bu bölgelere giden sempatik sinirlerin bloke edilmesi hedefleniyor. Bu sayede ter bezlerine giden ar uyaran ortadan kalkaca için el ve koltukaltnda terleme kesiliyor. Üstelik cerrahi yöntemle kalc çözüm salanabiliyor diyor.

Hastalk habercisi olabilir!

Ar terleme tüm vücutta veya lokal olarak görülebiliyor. Eer genel bir ar terleme varsa altnda yatan neden çounlukla metabolik ya da hormonal bir hastalk veya kullanlan ilaçlar oluyor. El (avuç içi), koltukalt, yüz ile ayak tabannda gelien bölgesel ar terlemenin altnda ise genellikle herhangi etken yatmyor. Göüs Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Erdal Okur ancak tüm vücutta olan yaygn terlemenin enfeksiyon hastalklarndan hipertroidiye, kalp hastalklarndan akcier sorunlarna kadar birçok hastaln da habercisi olabilecei için öncelikle bir doktora bavurarak altta yatan etkenin belirlenmesi gerektii uyarsnda bulunuyor.

Botoks terlemeyi 6 ay durdurabiliyor

Klasik ilaç tedavileri, baz tablet ve kremler ar el ile koltukalt terlemesinde bavurulan yöntemlerden bazlar. Ancak gerek yan etkilerinin fazla olmas, gerek kullanm zorluklar ve gerekse çok az etkili olmalar nedeniyle bu yöntemler genelde yetersiz kalyorlar diyen Göüs Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Erdal Okur sözlerine öyle devam ediyor: Daha kalc ve etkili tedavi için uygulanan botoks etkili olmakla birlikte geçici çözüm sunuyor. Bu nedenle ylda 2-3 kez tekrar edilmesi gerekiyor. Ayrca az da görülse, ciltte döküntü, kant, ellerde halsizlik gibi baz yan etkilere yol açabiliyor.

Cerrahi yöntem kalc çözüm salyor

Göüs Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Erdal Okur ar el ve koltukalt terlemesi sorununda etkili ve kalc tedavinin ise cerrahi yöntem olduunu belirterek u bilgileri veriyor: Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) ad verilen ve genel anestezi altnda uygulanan bu ameliyat her iki koltukaltndan yaplan 1 cmlik küçük kesilerde gerçekletiriliyor. Video-endoskopla girilerek, göüs boluu içinde, kol ve koltukaltndaki ter bezlerini uyarmaktan sorumlu olan ve sempatik ganglionlar denilen sinirler kesiliyor veya klipsle ezilerek bloklanyor. Her iki taraf için toplamda 1 saatten daha ksa süren bu ilem srasnda ve sonrasnda hasta ar duymuyor, güçsüzlük ve uyuukluk gibi problemler yaamyor.

Ameliyat etkisini hemen gösteriyor

Kesilen veya bloklanan sinirler sadece koltuk alt ile ellerdeki terleme ve s düzenlemesinden sorumlu oluyorlar. Prof. Dr. Erdal Okur bu nedenle ameliyat sonrasnda kalc olarak ellerde kuruma ve snma olduunu, koltukaltndaki terlemenin durduunu vurgulayarak Hasta ameliyat sonrasnda hemen ellerini ve kollarn istedii ekilde kullanabiliyor, hastanede sadece bir gün kaldktan sonra hemen iine ve normal hayatna dönebiliyor diyor.

Ana Sayfaya Git