Karda yürürken dişinizden olmayın!

Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Karda yürürken ağız ve çenenizi atkınız ile iyice sarın ve mümkün olduğunca konuşmadan yürümeye çalışın. Tüm önlemlerinize rağmen düşerseniz ve dişlerinize bir zarar gelirse de vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun!”

Haberler 11.01.2017 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karda yürürken dümemek için dikkatli olmanz gerekiyor. Ancak düer de yüzünüzü yere veya baka bir yere çarparsan di, dudak ve dil için birçok üzücü sonuç ortaya çkabilir. Dilerinizden bir veya birkaç krlabilir, di kökü ile beraber yerinden çkabilir, di minesi çatlayabilir, di sinirleri ölebilir, dudak, dil veya yanakta yark veya kesik oluabilir diyen Di Hekimi Pertev Kökdemir, düme annda dilerinizde oluabilecek hasarlar sonucunda neler yapmanz gerektiini anlatyor

KIRILAN D BULABLMENZ çOK ÖNEML

Dütüünüz zaman di veya dileriniz krldysa; öncelikle krk parçalarn bulunmas ve temiz bir ortamda saklanarak hzl bir ekilde di hekimine bavurulmas gerekir. Eer krk parçalar eksiksiz olarak hekime ulatrldysa, bu parçalar çok rahatlkla die tekrar yaptrlabilir.

HEKM KIRIK PARçAYI YAPITIRABLR

Dite bir kanama varsa; o zaman temiz bir pamuk ile tampon yaplarak di hekimine yine di parças ile beraber bavurulmaldr. Böyle bir durumda di hekimi yapaca kanal tedavisinden sonra krk parçay yerine yaptrabilecektir.

SÜTÜN çNDE HEKME ULATIRIN

Kökdemir, Di, kökü ile beraber yerinden çktysa; diin hzl bir ekilde bulunmas ama kesinlikle kök yüzeyinden tutulmamas gerekmektedir. Dii taç ksmndan yani normalde azda görülen üst ksmndan tutarak, süt veya serum fizyolojik içinde muhafaza edip en fazla bir saat için içinde di hekimine ulatrlmaldr. Eer süt veya serum fizyolojik bulunamyorsa, azda yanak içinde tutularak da hzl bir ekilde di hekimine gidilebilir. Böyle bir durumda di hekimi dii tekrar yerine yerletirecek, sabitleyerek kanal tedavisini yapacaktr. Eer uygun koullar salanmsa ve diin kökü uygun artlarda di hekimine ulatrldysa, di bulunduu yerde tekrar iyileerek azda kalmaya devam edecektir diyor.

ALTI AYDA BR KONTROL EDLMEL

Darbe sonucunda di minesinde çatlak olumu ama herhangi bir krlma olmamsa, yine kontrol amaçl olarak di hekimine gidilmelidir. Bu tip durumlarda herhangi bir müdahale yapmaya gerek yoktur ancak di sinirlerinin ölmesi gibi bir riski söz konusudur. Bu nedenle de alt ayda bir di hekimine giderek röntgen çektirilmesi ve diin takibinin yaplmas önemlidir. Aksi taktirde kök ucunda zaman içinde kist oluabilir ve bu da di ve çene kemiine zarar verebilir.

TEMZ BR PAMUKLA TAMPON YAPIN

Di Hekimi Pertev Kökdemir: Eer dudak, dil veya yanakta bir kesik veya yark olumusa, yine bu bölgeye temiz bir pamuk veya bez ile tampon yaparak kanama durdurulmal ve hemen di hekimine bavurulmaldr. Eer gerekiyorsa di hekimi bu kesiye diki atarak kanamay durduracak ve o bölgede iyileme salanacaktr.

Ana Sayfaya Git