“Kardeş kıskançlığının derecesi ebeveynlerin tutumuna bağlı"

AİLEDE ikinci çocuğun doğumuyla birlikte, büyük çocuğun doğal bir tepki olan kıskançlık duygusunu yaşayabileceğini, bu durumda da ebeveynlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Uzman Psikolog Damla Alkan Saygılı, ebeveynlerin mutlaka çocuklarına gebelik olduğu bilgisini vermesi gerektiğini söyledi. Saygılı, çocukların doğum öncesi, sürece alıştırılması ve iki kardeş arasında kıyaslama yapılmaması gerektiğini hatırlattı.

Haberler 11.07.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kinci çocuunu dünyaya getiren annelerin karde kskançl ile ilgili psikologlara skça dantn ifade eden Psikolou Damla Alkan Saygl, Karde kskançl her çocukta gözlemlenebilen doal bir tepkidir. Kardeler arasndaki kskanma derecesi ebeveynlerin tutumlarna göre deiiklik gösterir. Yeni bir kardein doumu büyük çocuk için kimi zaman istenen kimi zaman ise istenmeyen bir durum olabiliyor, yeni bir kardein dünyaya gelmesiyle, tüm ilgi ve sevginin odak noktas olan çocuk, kendine gösterilen bu ilgi ve sevgiyi kardeiyle paylamak zorunda oluyor dedi.

Tüm bunlar çocuun kendini terk edilmi ve güvensiz hissetmesine neden olmann yan sra, çocuun bebee kar kzgnlk, krgnlk gibi duygular gelitirmesine ve kardeini kskanmasna da yol açabildiini belirten Uzman Psikolog Saygl, çocuklarda karde kskançlna ilikin belirtiler, yeni bir kardein doumundan hemen sonra olabilecei gibi yeni karde dünyaya geldikten uzun bir süre sonra da ortaya çkabilmektedir. Karde kskançl yaayan çocuklarn bazlar bunu direk sözel olarak ifade edebilirken, bazlar ise davransal sorunlarla bunu göstermektedir eklinde konutu.

YÜRÜYEN çOCUK EMEKLEMEYE BALAYABLR

çocuklarn duygularn Bebei geri gönderin, Hep bebekle ilgileniyorsun, Beni artk sevmiyorsun, Keke hiç domasayd gibi sözlerle ifade edebildiini belirten Uzman Psikolog Saygl, O güne kadar kazanm olduu geliim becerilerinde gerilemeler gözlenebilir. Örnein yürüyen bir çocuun emeklemeye, bezden kesilen bir çocuun altn slatmaya, bardaktan süt içen bir çocuun ise kardei doduktan sonra biberondan süt içmeye balayabiliyor dedi.

UYKU VE BESLENME PROBLEMLER YAABLRLER

Karde kskançl olan çocuklarn, sevilmediklerini düünerek anneden uzaklaabileceklerini ve içlerine kapanabileceklerini ifade eden Uzman Psikolog Saygl, Tuvaletlerini tutmaya ya da altna kaçrmaya balayabilirler. Kardelerine ya da bakalarna ilikin vurma, srma gibi fiziksel yönden zarar verici davranlar gösterebilirler ya da duygularn bastrp kardelerine yönelik ar sevgi gösterisinde bulunabilirler. Gün içerisinde öfkeli, inatç ve hrçn görünebilirler. Uyku ve beslenme problemleri yaayabilirler. Fiziksel bir rahatszlklar olmad halde karn ars, mide bulants gibi bedensel yaknmalar gösterebilir. Özellikle anne ve baba, kardele ilgilenirken, ilgiyi kendi üstlerinde toplamak için anne ve babalarnn sevmedii ileri yapabilirler eklinde konutu.

KISKANçLIK DOAL BR TEPK

Kskançln doal bir tepki olmakla birlikte, kardeler aras kskançlk derecesinin, çocuun doum öncesi, doum sonras sürelerine hazrlanmas ve ebeveynlerin, yeni kardein doduktan sonra çocuklarna ilikin tutumlarna göre deiim gösterdiini belirten Uzman Psikolog Saygl, Ebeveynlerin çocuklarn doum sonras sürece hazrlamamalar, büyük çocukla doum sonras yeterince ilgilenmemeleri, kardeler aras cinsiyet ayrm yapmalar, kardelerin kavgalarnda taraf tutmalar, kardeler arasndaki anlamazlklarda, kendilerine yakn gördükleri çocukla iyi ilikiler gelitirmeleri ve çocuklar arasnda kyaslama yapmalar gibi tutumlara bal etkenler karde kskançlnn yaanmasna neden olabiliyor dedi.

GEBELN YAKINLARLA PAYLAILDII GB çOCUKLA DA PAYLAILMASI HMAL EDLMEMELDR

Büyük çocuun kardei doduktan sonraki yaantsna daha kolay uyum salayabilmesi için doum öncesi bu sürece hazrlanmasnn önemini vurgulayan Uzman Psikolog Saygl, bu balamda gebeliin yaknlarla paylald gibi çocukla da paylalmas gerektiini belirtti. Uzman Psikolog Saygl sözlerine öyle devam etti:

çocuun henüz kardei yokken her istediinin yerine getirilmemesi, büyük çocukla, kendi doumundan önceki ve sonraki dönemler hakknda konuulmas, çocuun doacak kardei için yaplan hazrlkta gerek onun fikri alnarak, gerekse de yardmyla katlmnn salanmas, doacak kardee yönelik alnan eyalar dnda, zaman zaman çocuk için de hediyeler alnmas, çocukla, yana uygun olarak doum sonras evde, aile içi ilikilerde ne gibi deiikliklerin olabileceinin konuulmas, ona bebein cinsiyetinin ne olabilecei, bebein nasl olabilecei ve ihtiyaçlarnn neler olabilecei gibi bebee ilikin bilgiler verilmesi gibi yaklamlar onun doum sonras sürece daha kolay almasna yardmc olacaktr. Ayrca büyük çocuk için, bebein geliine bal olarak yaplacak deiikliklerin mümkün olduunca bebek domadan önce yaplmasna da özen gösterilmesi çocuun doum sonrasnda yaantsna daha kolay uyum salamasna destek olacaktr.

Ana Sayfaya Git