Kariyer isteği hamileliği geciktiriyor

Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülekli, annelik için yeni bir umut olan ilaç kullanmadan yumurta dondurmaya ilişkin, "35 yaş altında yumurtasını dondurtan kadının gebe kalma oranı, 35 yaş üstüne göre yüzde 60 daha fazla" dedi.

Haberler 09.10.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreme Tbb ve Cerrahisi Dernei Bakan Prof. Dr. Bülent Gülekli, yumurta dondurmann iki nedenle yaplabildiinin altn çizerek, Birincisi tbbi gereklilik. Örnein, kanser tedavisi sonrasnda yumurtalk içinde hiç yumurta kalmayacak gibi. Birde son yllarda ülkemizde Salk Bakanlnn derneimizin önerileriyle uygulamaya ald bir takm ameliyatlar olursa arkasndan yumurtalk içindeki yumurta says azalacak, yumurtal kaybedilecek ya da ailesinde erken menopoz öyküsü olduu için erkenden menopoza girecek gibi bir grup hasta için de uygulanmaya baland dedi.

SOSYAL YUMURTA DONDURMA

Sosyal nedenlerle yumurta dondurma hakknda da bilgiler veren Prof. Dr Gülekli, Bu u demek, bankaya para yatrmak gibi. Genç yalarda bir kadn yumurtasn dondurtursa, ileride ihtiyaç hissettii zaman baka birinin yumurtasn kullanmak yerine kendi yumurtasn kullanabilir hale geliyor. Bu hem sperm hem yumurta için olabiliyor. Yalnz burada toplumun bilinçlenmesine çok ihtiyaç var diye konutu.

Bu konuda Amerikada yaplan bir çalmann sonuçlarn paylaan Prof. Dr. Gülekli, Gençler, üretkenliklerinin kaç yaa kadar devam edebilecei yönündeki bir soruya yüzde 80ini yanl cevap veriyor. Bunun bizim ülkemizde ne kadar olduunu bilmiyoruz, anket çalmas yaplmad. Ayn gençler, Menopozdan sonra da doum yapabilir misiniz? sorusuna Evet devam eder diyenler olmu. Eer ilerleyen yala birlikte gebe kalma olaslnn azald bilinirse, buna önceden tedbir almak mümkün. çünkü yabanclarda yaplan çalmalardan edindiklerimize göre sosyal nedenlerle yumurtasn dondurtanlarn yüzde 80inin nedeni o srada aile kuracak bir erkek arkadann veya kocasnn olmamasdr dedi.

TÜRKYEDE GEBE KALMA PROBLEM ARTIYOR

Türkiyede de gebe kalmakla ilgili bir takm problemlerin olmaya baladna iaret eden Prof. Dr. Gülekli, Kariyer nedeniyle, evlendikten sonra hemen çocuk sahibi olmayaym diye çocuk sahibi olmay öteledikçe, ihtiyaç hissettiklerinde gebe kalmakta güçlükleri olduunu fark eder hale geldiler dedi.

YUMURTA DONDURTMAK çN HEYET RAPORU OLMALI

Türkiyede yumurta dondurmann yasal olarak uygulandn vurgulayan Prof. Dr. Gülekli, Ancak bunun için bir heyet raporuna ihtiyaç var. Nedenini belirtmesi gerekiyor. Kanserse kanser olduunu, ailesinde erken menopoz öyküsü varsa yumurtalk içindeki yumurta saysnn azalmas gibi durumlar test ve belgelerle ortaya koymas gerekir. Heyet bu durumu onaylamas gerekir diye konutu.

35 yan altnda yumurtasn dondurtanlarn gebe kalma olaslnn 35 yan üzerinde dondurtanlara göre ciddi derecede daha iyi olduunu kaydeden Prof. Dr. Gülekli, Bu konuda yaplan çalmalarda 35 yan altnda 10 tane yumurtasn dondurtan bir hanmn o 10 yumurtann tamam kullanldnda gebe kalma olasl yüzde 60, 35 ya üzerinde dondurttuu 10 yumurtas kullanlan hanmn gebe kalma oran yüzde 30a kadar iniyor. O nedenle kiinin hangi yata yumurtasn dondurttuu büyük önem tayor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git