Kariyere siz, çocuğa geniniz karar verecek

‘Kariyer de yaparım çocuk da’ sloganı artık o kadar da kolay söylenmeyecek. Bilim, anne olma yaşını geciktirmek isteyen kadınlar için büyük önemi olan 24 yeni gen keşfetti. Kadının hangi yaşa kadar çocuk sahibi olabileceğine bu genler karar veriyor.

Haberler 04.11.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, çeitli nedenlerle çocuk yapmay geciktiren kadnlar yakndan ilgilendiren bu yeni bulu hakknda önemli bilgiler verdi:

Yaplan son bilimsel çalmalarda kadnlarn çocuk sahibi olabilme kapasitesini öngörebilen genler bulundu. Bu genlerdeki baz varyasyonlara sahip kadnlar, sahip olmayan hemcinslerine göre çok daha fazla gebe kalabilme kapasitesine sahip.

Üstelik bu genler, kadnn daha uzun süre üreyebilmesini salad gibi menopozu da geciktiriyor.

Günümüzde kariyer ve eitim nedeniyle çocuk sahibi olmay ertelemeyi düünen kadnlar için bu bilgi daha da önem kazanyor.

çOCUK SAHB OLABLMEK

Tabii ki çocuk sahibi olma konusunda rol oynayan ve etkili olan pek çok d etkenler de var. Ama bu yeni bulgular dorultusunda oluturulacak bir test kadnlara bebek sahibi olmay ertelemek için kalan güvenli sürenin ne olduunu gösterebilir.

Yaplan istatistikler, bu gen varyasyonlarna sahip kadnlarn, bu varyasyonu içermeyen hemcinslerine göre yüzde 10 daha fazla üreyebilme kapasitesine sahip olduunu gösterdi.

Böylece çok yakn bir gelecekte, doktorlar hastalarnn çocuk yapmak için daha ne kadar bekleyebilirim? sorusuna net yant verebilecekler.

Op. Dr. Betül Görgen, bu genlerin cinsellie balama ya ve menopoza giri zaman gibi daha önceden bilinmeyen sorulara da cevap verebildiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git