Karnabahar gribi turp stresi önlüyor

Nar, turp, bal kabağı, ıspanak, karnabahar ve daha fazlası… Kış sebzeleri ve meyveleri içeriğindeki doğal vitamin ve minerallerle kış hastalıklarına meydan okuyor. Gerekli önlemleri almanız durumunda sadece beslenmenizde yapacağınız ufak değişikliklerle bu kışı hasta olmadan atlatabilirsiniz.

Haberler 07.12.2017 - 12:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uz. Dyt. Merve Yüksek, k besinlerinin faydalar hakknda bilgi verdi.

Nar

Yüzyllardan beri kullanlan en faydal bitkilerdendir. Doal bir antioksidan olarak 1 bardak nar suyu vücudun günlük ihtiyac olan C vitamininin yüzde 25ten fazlasn karlayarak mevsimsel hastalklara yakalanma riskini azaltr. Türkiyede nar dorudan yenilerek tüketilmesinin yan sra nar ekisi olarak özellikle salataya tat vermede de kullanlr. Nar taneleri ayn zamanda salatalar, aure ve güllaca da katlabilmektedir. Narn en önemli özelliklerinden biri de kalbi ve damar saln korumasdr.

Turp

Kökü iyi bir C vitamini kayna iken, yapraklarnda fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramik bçak ya da cam rende ile salatalarda kullanlabilir. A ve K vitaminleri yada çözünen vitaminler olduundan salatanza zeytinya gezdirmeniz bu sebzenin vitamin deerini kat kat arttrr. Bakl güçlendirir, barsaklar temizleyip kabzl giderir, cilde tazelik verir, stresi azaltr, saçlarn daha salkl olmasn salar.

Brüksel lahanas

Doru ekilde piirilirse tad çok lezzetli olabilen bu sebze iyi bir demir kaynadr. Günlük K ve C vitaminleri ile Omega- 3 gereksiniminin önemli bir bölümünü karlayarak antioksidan etki gösterir. Hastalklara kar savaan pek çok bitkisel kimyasal içerir ve vücudun doal savunma sisteminin aktivitesini artrr. Yüksek posa içeriine sahiptir. Bu sayede hem barsaklar düzenler hem de tokluk hissi vererek açl dengeler. Tam bir salk deposu olan bu sebzeyi ortalama 7 dakika buharda piirerek tükettiinizde maksimum fayda salar. Salnza güzel bir yatrm yapmak için yemeklerin yannda 1 küçük kase Brüksel lahanas bulunmasna özen gösterebilirsiniz.

Bal kaba

Vitamin, mineral, diyet lifi, Omega-3 ve antioksidan kayna olan bal kaba cilde iyi gelir. Daha çok tatl eklinde tüketilse de kn souk havalarda çorbas da hem iç stc hem de oldukça salkl bir seçenektir. Kaban parlak turuncu rengi onun önemli bir antioksidan olan beta karotenden zengin olduunu gösterir. Mevcut çalmalar betakaroten içeren zengin bir diyetin akcier, kolon, mesane, serviks, meme, cilt gibi baz kanser türlerine yakalanma riskini azaltabildii ve kalp hastalna kar koruma saladn göstermitir. Betakaroten dier hastalklarn yan sra katarakt ve yalanmann getirdii göz bozukluklar riskini de azaltmaktadr.

Karnabahar

çeriindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir. Karnabahar kalori açsndan fakir, besin öesi açsndan ise oldukça zengindir. Piirilirken etrafa yaylan kokusu nedeniyle baz kiilerin uzak kald bir besindir. Ancak bulac gribal enfeksiyonlar ve mevsimsel solunum hastalklarnda enfeksiyonlara kar ve anti bakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir. Özellikle kroniklemi idrar yollar enfeksiyonlarnda oldukça etkili bir sebzedir. Lif içerii sayesinde barsaklarn çalmasn ve idrar atmn salayarak vücudu toksik maddelerden arndrr. Karnabahar halayp salata olarak, püre eklinde garnitür olarak veya kymal yemek eklinde tüketebilirsiniz. Buharda, frnda ya da sotelenerek etin yanna güzel bir garnitür olabilir.

Ana Sayfaya Git