Karpuz – peynir ikilisine dikkat!

Yaz aylarında beslenmenin değişmez ikilisi karpuz-peynir... Karpuzun serinleten lezzeti, protein yönünden zengin peynirle bir araya gelince, tatlı-tuzlu dengesini oluşturuyor. Sindirim sistemine iyi gelen bu tat, aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor. Ancak bu leziz ikilinin fazla tüketilmesi sağlık sorunlarına davetiye çıkartabiliyor.

Haberler 21.08.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, karpuz-peynir ikilisinin ar tüketilmemesi gerektiini vurgulayarak Bu ikili, günde bir kez ara öün olarak ve haftada en fazla 3-4 kez tüketilebilir. Fazlas ciltte sivilce sorunlarndan kan ekeri yüksekliine ve karacierde yalanmaya uzanan bir dizi soruna neden olabiliyor diye uyaryor.

ANA ÖÜN OLARAK TÜKETMEYN

Su yönünden zengin bir içerie sahip olan karpuz, serinlemek için en çok tercih edilen meyvelerin banda geliyor. Ayn zamanda karpuzun potasyum içeriinden dolay kas ve eklem arlarna da iyi geldiini anlatan Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, Özellikle spor sonrasnda karpuz suyu içmek kas sistemi için çok faydaldr diyor. Karpuz birçok faydasnn yan sra eker oran yüksek bir meyve olduu için fazla tüketilmesi özellikle diyabet hastalarnda alarm zillerinin çalmasna yol açabiliyor. Bu nedenle karpuzun yannda iyi bir protein kayna olan peyniri de tüketmenin kan ekerini dengelemeye ve tokluk süresini uzatmaya yardmc olduunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, bu ikilinin diyetlerde ara öün için kullanlan en uygun seçeneklerden biri olduuna dikkat çekiyor. Karpuz-peyniri tek bana öün olarak tüketmenin sakncalarna deinen Yeim Özcan, bu konuda Karpuz, eker oran yüksek olduundan insülin salgsn artrp göbek çevresi yalanmasna sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereinden fazla ya ve tuz alnmas, yani kilo anlamna gelebilir. Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktar göz önünde tutulmal uyarsnda bulunuyor.

PORSYON MKTARINA DKKAT!

Peki, ideal porsiyon miktar nedir? Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan ara öün olarak iki ince dilim karpuz ile bir dilim peynirin yeterli olacan söyleyerek itah kontrolü açsndan en uygun zamann da öleden sonraki ara öün olduunu kaydediyor. Bu öneriler dikkate alnmadnda ise çeitli salk sorunlaryla karlaldn anlatan Yeim Özcan, bu konuda öyle bilgi veriyor: Karpuz fazla tüketildiinde kan ekeri dengesi bozuluyor ve daha hzl ackmaya, fazla yemeye neden oluyor. Ayrca mide ve barsak düzeni etkilendii için gaz ve ikinlik gibi sorunlar ortaya çkabiliyor. Bir baka tehlike de karpuzun içeriindeki fazla ekerin karacier yalanmas gibi sorunlara yol açabilme riski. Peynirin ar tüketimi de tuz nedeniyle tansiyon sorunlarna, ciltte sivilcelere ve yüksek ya içerii nedeniyle fazla kiloya dönüebiliyor.

Ana Sayfaya Git