Karpuzu soğuk yemeyin!

Yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyvesi karpuz, tadı ve serinletici özelliği ile sofralarda yerini alıyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç hastalıkları Bölümü´nden Uzm. Dr. Betül Mercan, karpuz yedikten sonra vücuttaki etkileşimler ile ortaya çıkan nitrik oksit maddesinin kasları gevşettiğini belirtti.

Haberler 14.08.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karpuzun antioksidan etkisinin oda scaklnda tüketildiinde etkin olduuna dikkat çeken Uzm. Dr. Betül Mercan, Buzdolabnda bekleme ve soukluk bu etkiyi ortadan kaldryor dedi.

KASLARI GEVETYOR

Yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyvesi karpuz, tad ve serinletici özellii ile sofralarda yerini alyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi ç hastalklar Bölümünden Uzm. Dr. Betül Mercan, karpuz yedikten sonra vücuttaki etkileimler ile ortaya çkan nitrik oksit maddesinin kaslar gevettiini belirtti.

Uzm. Dr. Mercan, Karpuzun kas gevetici etkisiyle kan damarlar etrafndaki kaslar gever ve bu da damar ve arterlerin daha çok genilemesini salar.

DOYURUCU ETKS

Dolaysyla kan basnc düer, kan ak salanr. Karpuz, B, C vitaminleri ile vitamin A öncülü olan beta karoten barndrr. çeriindeki likopen ise antioksidan ve antiinflamatuar (iltihab azaltc etkisi) vardr. Bunlarn tümü yüksek su ve lif oran, doyurucu etkisinin de olmas sebebiyle diyette tercih edilme nedenidir diye konutu.

FAZLA TÜKETLDNDE KLO ALDIRABLR

Zayflama yolu olarak görülen karpuzun kilo aldrabileceinin altn çizen Uzm. Dr. Mercan, Kalorisi düük, yüksek miktarda su ve lif oran ile tok tutarak kolay bir zayflama yolu görülmesinin yan sra yüksek glisemik indeksi nedeniyle fazla tüketildiinde aksine kilo aldrabilir uyarsnda bulundu.

CEVZ VE FINDIK LE YYEBLRSNZ

Karpuzun fazla tüketiminin kan ekerini de yükselteceini vurgulayan Uzm. Dr. Mercan, u uyarlarda bulundu: eker hastalar karpuzu tek bana tüketmemelidir. Et ve sebze yemeklerinin yannda bir dilim karpuzu da ana öünlerinize dahil edebilirler. Gün içinde ara öün olarak sadece peynir ile deil ceviz ve fndk gibi ek besinlerle de tüketilebilir.

OLUMSUZ ETKLER YARATABLR

Ayrca karpuz hem potasyum kayna hem de idrar söktürücüdür. Bu sebeple böbrek yetmezlii olan hastalarn sal üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Dikkatli tüketmek gerekir.

Ana Sayfaya Git