Katarak'a dikkat!

Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan "Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinden kaynaklı hastalıklar içinde en sık katarakt görülüyor. Katarakt, dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada"

Haberler 09.10.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Oftalmoloji Dernei Genel Bakan Prof. Dr. Osman evki Arslan, göz bebeinin arkasnda bulunan ve görmeyi salayan doal göz merceinden kaynakl hastalklar içinde, en sk kataraktn görüldüünü belirterek, Katarakt, dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasnda birinci srada. dedi.

Arslan, Alcon Farkndalk Projesi kapsamnda, 10 Ekim Dünya Görme Günü dolaysyla bir otelde düzenlenen basn toplantsnda katarakt ve tedavi seçeneklerine ilikin bilgi verdi.

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde görme kusuru olan kii saysnn 284 milyon olduunu ifade eden Arslan, bunlarn 39 milyonunun ya çok az görebildiini ya da tamamen karanlk içinde bulunduunu söyledi.

Arslan, mevcut körlüklerin yüzde 80inin tedavi edilebilir olduunun altn çizerek, Aslnda körlükle mücadele etmek mümkün. Görme kusurlarnn yüzde 90 gelimekte olan ülkelerde. Bu veri, birçok eyin olanakszlktan kaynaklandn gösteriyor. Görme kusurlarnn yüzde 65i, elli ya üzerindekilerde görülüyor. diye konutu.

Dünyada tedavi edilebilir körlük sebeplerinin yaklak yarsn, halk arasnda göze perde inmesi olarak bilinen kataraktn oluturduunu belirten Arslan, kataraktn, göz merceinin bulanklaarak daha az k geçirmesi ile olutuunu aktard.

Arslan, Göz bebeinin arkasnda bulunan ve görmeyi salayan doal göz merceinden kaynakl hastalklar içinde en sk katarakt görülüyor. Katarakt, dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasnda birinci srada. dedi.

- laçla tedavi u an için yok

Katarakt sorununun ilaç veya gözlükle tedavi edilemediini ve hastaln ilerlemesinin durdurulmasnn da mümkün olmadn dile getiren Arslan, katarakt için tek tedavi yolunun cerrahi olduuna deindi.

Arslan, tedaviye ilikin u bilgileri verdi:

Günümüzde Fakoemülsifikasyon (FAKO) ad verilen rutin cerrahi teknikle bulanklaan mercek, ultrasonik titreimlerle küçük parçalara ayrlarak ayn anda emiliyor. Ardndan mercein çevresindeki zarn içine yapay göz içi lens yerletiriliyor. Hastalarn ihtiyaçlarna bal olarak tek odakl ve çok odakl lens seçenekleri bulunuyor.

Katarakt tehisi konulanlarn yüzde 40nda astigmatik krma kusuru da bulunuyor. Torik göz içi lens ile kataraktla birlikte astigmat da ortadan kaldrlabiliyor. Katarakt ameliyat olanlarn yaklak yüzde 38i, ameliyat sonras kalan astigmat nedeniyle gözlük takmak zorunda kalyor. Bu hem salk, hem de ekonomik açdan büyük bir kayp yaratyor.

- Her iki göz kusurundan kurtulabilen hasta oran yüzde 3

Prof. Dr. Arslan, astigmat da olan katarakt hastalarnn sadece yüzde 3ünün tek operasyonla her iki göz kusurundan da kurtulma ans yakalayabildiini ifade ederek, Türkiyede her iki göz kusuruna da sahip hastalarn sadece yüzde 3ünün bu tedavi yöntemine ulaabildii biliniyor. ifadelerini kulland.

Torik göz içi lens kullanlmayan hastalarn bir baka operasyon daha geçirmek veya ömrü boyunca gözlük kullanmak zorunda kaldn aktaran Arslan, u bilgileri verdi:

Türkiyede geçen yl 465 bin katarakt operasyonu gerçekleti. Astigmat da bulunan 176 bin 700 operasyondan sadece 6 bininde torik göz içi lens kullanld. Her iki göz kusurundan kurtulabilen hasta oran yüzde 3lerde kald. Türkiyede son on ylda katarakt hastalarnn ameliyat edilme oranlar yaklak on kat artla 465 bin seviyelerine ulat.

- Göz ovalamaktan kaçnlmal

Ameliyat sonrasnda dikkat edilmesi gerekenler hakknda da uyarlarda bulunan Arslan, sigarnn çok önemli bir etken olduuna dikkati çekti.

Arslan, sigarnn olumsuz etkilemedii bir organ bulunmadn vurgulayarak, çünkü, sigarann içindeki nikotin, vücudun sinir sisteminde birbirine iletiyi gönderdii yerleri kötü bir ekilde bozuyor. Kanserojen etkisi ve sistemi dejenere etkisi de yüksek. Sigarann katarakt ameliyat sonrasnda kesinlikle kullanlmamas gerekli. Bir önemli faktör travmadan kaçnmaktr. Katarakt ameliyatndan sonra gözün ovalanmasndan kaçnlmal. çünkü, gözün içine yumuak da olsa sv olmayan bir aygt taklyor. Ovmak zarar verebiliyor. Hatta ameliyat olmayan salkl kiilerde bile gözlerin ovalanmasndan kaçnlmal. çünkü, basnç göze zarar verebilir. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git