Katarakt tekrarlamaz!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler; “Katarakt tekrarlamaz çünkü katarakt gelişen doku yani lens çıkarılıp yerine yeni bir lens konmuştur. Yeni konan mercekte de katarakt gelişmeyeceği için rahatsızlık tekrarlamaz” diyor.

Haberler 29.03.2019 - 02:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Mehmet Söyler, katarakt ile ilgili merak edilen sorular yantlad.

Katarakt nedir?

Katarakt; gözümüzün içerisindeki lensin yani kendi merceimizin saydamln yitirerek bulanklamas demektir. Katarakt yala birlikte ortaya çkabilecei gibi doumsal da olabilir. Hatta bebeklerde ve çocuklarda da görülebilir.

Kataraktn nedenleri nelerdir?

Genelde ya ile birlikte gelien katarakta, gözde meydana gelen travmalarn da (darbe, ameliyat, uzun süren rahatszlklar) etkisi olmaktadr. Ayrca eker hastal ve steroid içerikli ilaçlarn uzun süre kullanm yine bu rahatszln meydana gelmesini salayabilir.

RENKLER GDEREK SOLUKLAIR

Katarakt önceden belirti verir mi?

Kataraktta; çift görme, bulanklama, gece görme kayb, a hassasiyet, görmede yava yava azalma, okumada güçlük, renklerin giderek soluklamas ve gözlük numaralarnn skça deimesi gibi durumlar gözlemlenir ve hemen uzman bir hekime muayene olunmaldr.

Katarakt nasl oluur?

Erikin kataraktlar genellikle ileri yalarda ortaya çkar. Ya aldkça vücudun her organ gibi göz ve özellikle göz merceinde bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmalar baz hastalarda mercein su içeriini deitirebilir ve mercek liflerinin diziliminin deforme olmasna sebep olabilir. Baz hastalarda mercein ön ve arka ksmnda hücresel atklarn birikmesine, baz hastalarda ise her iki duruma birden sebebiyet verir. Her ekilde ortaya çkan sonuç doal göz içi merceinin effafln kaybetmesidir.

BEBEKLERDE ERKEN TANI ÖNEML

Katarakt genetik midir?

Katarakt, yala birlikte gelien bir rahatszlktr. Ancak göze alnan travma sonras katarakt geliimi hzldr. Sistemik hastalklarda (eker hastal), erken yata katarakt geliir. Kullanlan sistemik ilaçlara bal (kortizon gibi), katarakt geliebilir. Doutan da bebeklerde katarakt görülebilir. Gebelik esnasnda annenin geçirdii hastalklara bal olarak geliir. Bebeklerdeki kataraktn erken dönemde (ilk 12 haftada) tan konulup ameliyat edilmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden bebeklere doar domaz göz muayenesi yaplmas arttr.

Kaç çeit katarakt vardr?

Yaa bal kataraktlar: Kataraktn en sk karlalan tipi, yllar ile birlikte göz içindeki merceinde yalanmas ile oluan yaa bal katarakttr. Göz içi mercek 40l yalardan itibaren yalanmaya balar. Ayrca diyabet, sigara, beslenme bozukluu da bu yalanmay hzlandrr.

kincil kataraktlar: Gençlerde, radyasyon tedavisi gibi d etkenler veya baz hastalklarn tedavisinde kullanlan kortizonlarn yan etkileri veya diyabet gibi iç etkenler; katarakt gelimesine sebep olabilir. Bu oluumlar da ikincil kataraktlar olarak snflandrlr.

Doumsal kataraktlar: Bu tipte katarakt doumdan hemen sonra bebeklerde gözlemlenebilir. Bu durum irsi olabilir ya da bebek henüz anne karnnda embriyo halindeyken radyasyona maruz kalmas, annenin kulland ilaçlar veya gebelikte sigara kullanm doumsal kataraktn oluumunda etken olabilir.

TEK TEDAVS AMELYATTIR

Kataraktn tedavisi mümkün mü?

Katarakt; göz içindeki normal doal lensimizin bulanklamasna denir. Kataraktn tek tedavisi cerrahidir.

Katarakt ameliyat ne zaman yaplmaldr?

Doutan var olan göz içi lensimiz normalde effaf, berrak olup göze gelen klarn göz içine geçmesini ve böylece görmemizi salar. Normalde effaf olan göz içi lensinin bulanklamasna katarakt denir. Bulanklaan lensten klarn arkaya dümesi zorlar yani görme azalmaya balar. Hastann görmesinin azalmas, yaam kalitesinin dümesi katarakt ameliyatnn zamann belirler.

Katarakt ameliyatnda hangi mercekler kullanlr?

Bu ameliyatta saydamln yitiren kendi merceimiz yerine ayn ilevi yerine getirecek göz içi lensler taklmaktadr.

Katarakt ameliyat öncesi neler yaplr?

Katarakt ameliyatndan önce ayrntl göz muayenesi yaplr. Gözün ön ve arka ksmlarna ayrntl tetkikler yaplr. Göz içine yerletirilmesi planlanan lensin numaras özel aletlerle ölçülür. Bu ilemler ortalama 1-2 saat sürer.

10-15 GÜN çERSNDE GÖRME KALTES NORMALE DÖNER

Katarakt ameliyat sonras görme nasl olur?

Katarakt ameliyatndan hemen sonra yava yava görme balar. Ancak ilk saatlerde yanma, batma, sulanma olabilir. 1-2 gün içinde görme kalitesi artmaya balar. 10-15 gün içerisinde istenilen görme seviyesine ular. Ancak unutulmamaldr ki iyileme kiiden kiiye deiiklik gösterebilir.

Katarakt tekrarlar m?

Katarakt tekrarlamaz. Katarakt gelien doku yani lens çkarlp yerine yeni bir lens konmutur. Yeni konan mercekte de katarakt gelimeyecei için rahatszlk tekrarlamayacaktr.

Ana Sayfaya Git