''Katkı maddeli ekmekten uzak durun''

Sofraların vazgeçilmezi ekmek, insan yaşamında önemli bir enerji kaynağı olarak biliniyor. Ekmekten değil, katkı maddeli ekmekten uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Jale Çatak, katkı maddelerinin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu söyledi. Çatak, sağlıklı ekmeğin evde nasıl yapılabileceğini anlattı.

Haberler 25.11.2019 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sabah kahvalts, öle ve akam yemeklerinde neredeyse herkesin tükettii, kimisinin ise azaltmaya çalt ekmek, uzmanlar tarafndan tartma konularna neden oluyor. Uzmanlar bile farkl cephelere bölen ekmek hakknda konuan Dr. Öretim Üyesi Jale çatak, ekmein tüketilmesi gerektiini, insan vücudunun enerji ihtiyacn karlayan en önemli karbonhidrat kaynaklarndan biri olduunu söyledi. Katk maddeli ekmeklerden uzak durulmas ve mümkünse ekmeklerin evde yaplmas gerektiini belirten çatak, evde yaplacak salkl ekmek tarifini paylat.

KANSERDEN ZEKA GERLNE KADAR BRçOK HASTALII TETKLYOR

Ekmeklerde bulunan katk maddelerine dikkat çeken çatak, Katk maddeli ekmeklerden uzak durmalyz. çünkü katk maddeleri bata kanser olmak üzere, zeka gerilii, astm, hipertansiyon, obezite, dikkat sorunu ve bunlarla beraber birçok sinirsel rahatszla sebep olabiliyor. Dünya salk örgütü, kanser oranlarndaki artn önemli sebeplerinden birinin beslenme olduunu açklamtr. Katk maddeleri uzun dönemde zaman içerisinde vücutta birikerek insan saln tehdit ediyor. Bunun yan sra özellikle beyaz ekmek glisemik indeksi çok yüksek olduundan diyabet hastalna ve obeziteye davetiye çkaryor dedi.

BEYAZ EKMEKTE SADECE NASTA KALIYOR

Salkl ve tüketilmesi gereken ekmek çeidinin tam buday olduunu söyleyen çatak, Beyaz ekmekte kullanlan buday sadece endospermden yani niastadan üretilmi oluyor. En önemli lif kayna kepekten ve rueymden uzaklatrlm oluyor. Rueym, mineral ve vitaminleri youn bir ekilde içerisinde barndryor. Rueym; folik asit, B1 ve B6 vitaminleri ile lif açsndan zengindir. Rueymde çeitli aminoasitler, vitaminler, mineraller, omega 3 ve omega 9 ya asitleri ile yalanma kart olarak bilinen Ko-enzim Q10 bulunur. Beyaz ekmek üretiminde bu ksmlar uzaklatrld için elimizde sadece niasta bazl bir karbonhidrat kalm oluyor. Dolaysyla obeziteye yol açyor ve diyabetliler için de riskli bir durum oluturuyor ifadelerini kulland.

TAM BUDAY EKME KLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR

Tam buday ekmeinin B vitamini açsndan da oldukça zengin olduunu söyleyen çatak, Kepein içerdii youn lif sayesinde kendimizi tok hissediyoruz. Metabolizmamz hzlandrarak, sindirim sistemimizin düzenli çalmasna katk salyor. Lif, barsaktan geçii srasnda ya moleküllerini tutuyor ve böylece de kilo vermeye de yardmc oluyor, daha da önemlisi kolesterolün ve kan ekerinin dengede kalmasn salyor. Kalp-damar salnn korunmas, diyabetin önlenmesi ve kontrolü için, youn lif içeren tam buday ekmei tüketimini iddetle tavsiye ediyoruz.

Özellikle B vitaminleri açsndan çok zengin. B vitaminleri de sinir sistemimiz için oldukça gerekli. Dolaysyla tam buday ekmei kesinlikle en salkls. En güzeli de imkanmz varsa ekmeimizi evimizde yapmak diye konutu.

SALIKLI EKMEK NASIL YAPILIR?

4 su barda tam buday unu

1 yemek ka limon suyu

1 tatl ka kuru maya

1 su barda lk süt

2 yemek ka sv ya / zeytin ya

1 ya da 1,5 su barda lk su

1 çay ka tuz

Bu malzemeler kullanlarak evde salkl ve doal tam buday ekmeinin yapln anlatan ZÜ örencileri, püf noktalar öyle sralad:

4 su barda tam buday unun içerisine limon suyunu ekledikten sonra, kuru mayay 1 su barda lk sütün içinde eriterek unun içerisine ekleyin. Tüm malzemeler kartrdktan sonra kulak memesi kvamna gelene kadar yourun. Yarm saat hamuru beklettikten sonra, frnda ekmei 45 dakika piirebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git