Kavun hem serinletiyor hem de tok tutuyor

Kavun, lezzeti ve güzel kokusu sayesinde yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olarak gösteriliyor. Bu özellikleri kavunu yaz sofralarının vazgeçilmezlerinden biri yapıyor ancak pek çok çeşidi bulunan kavun aynı zamanda birbirinden farklı vücut sistemlerine yararları ile öne çıkıyor. Göz sağlığının korunmasından kilo vermeye, doğurganlığın artırılmasından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok işlevi bulunuyor.

Haberler 17.07.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetisyen Aslhan Altunta, kavunun faydalar ve doru tüketmenin yollar hakknda bilgi verdi.

Barsak dostu olarak biliniyor

Kavun düük kalorili ve oldukça lifli bir besindir. 150 gram yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunmaktadr. Lif içerii yüksek olan bu meyve barsaklarn çalmasna yardmc olmaktadr. Kavun rahatlkla kahvaltda tüketilebilmektedir. Lifli olduu için kahvaltda tüketilebilecek kavun uzun süre tokluk salamaktadr.

BETA KAROTEN ZENGN KAVUN

Pek çok sar ve turuncu meyve beta karoten açsndan zengindir. Beta karoten kolaylkla A vitaminine dönüebilen bir bileendir. Yani beta karoten kendi bana bir A vitamini formu olarak düünülmektedir. Kavun da beta karoten açsndan dolu bir meyvedir. Bu da göz salna olumlu etkiler vermektedir. Beta karotenin katarakt oluumunu engelleyebilecei yine yaplan baz aratrmalarda görülmütür. Ayrca kavundaki beta karoten kuvvetli baklk ve genel salk bakmndan çok faydaldr.

HAMLELK SÜRECNDE TÜKETLMEL

A, B ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakr ve alfe-beta karotenlerini zengin miktarda içeren kavun folat deposu olarak da dikkat çekmektedir. Folat hamile kalmak isteyenlere ve hamilelik sürecinin salkl geçmesi için anne adaylarna verilmektedir. Yaplan aratrmalara göre düzenli olarak kavun tüketmek dourganl artrmaya da yardm etmektedir. Kavun ayrca hamilelik sürecinin salkl geçmesi ve bebein salkl domasn da salamaktadr. Ayrca kavunun hormonlar dengeleyici özellikleri de bulunmaktadr.

SPORCULARA EN BÜYÜK DESTEK KAVUNDAN

Her besinde olduu gibi kavun tüketiminde de arya kaçlmamaldr. Kavunu günde bir porsiyon yani 150 gram olacak ekilde tüketmek gerekmektedir. Kavun özellikle spor yapanlarn, egzersiz öncesinde gönül rahatlyla yiyebilecei bir meyvedir. Spor yaparken sadece proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmek gerektii gibi bir alg bulunmaktadr. Bu algdan dolay spor yapanlar vitamin ve mineral açsndan eksik kalmaktadr. Halbuki kavundaki karbonhidrat salkl bir karbonhidrattr bu nedenle de spor yapanlarn yemesi gereken bir besindir. Ancak bu meyveyi de diyabet hastalarnn hekimlerine sormadan tüketmemesi gerekmektedir.

KAVUNLU çECEK TARF

Kavunla birlikte hazrlanacak içecekler hem ferahlatr hem iyi bir öün olabilir. Evde rahatlkla hazrlayabileceiniz kavunlu içeceklerden birinin tarifi öyledir:

200 gram siyah üzüm

3 dilim muz

1 porsiyon kavun

1 yemek ka vanilyal dondurma

1 çay barda süt

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip afiyetle tüketebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git