Kavurucu sıcaklar beyin kanaması riskini artırıyor

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havanın beyin kanaması riskini artırdığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalarını öğle saatlerinde dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

Haberler 06.07.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden scak havann beyin kanamas riskini artrdna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Hüseyin Karasu, özellikle öle saatlerinde dar çklmamas gerektii konusunda uyarlarda bulundu.

Karasu, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava scaklklarnn özellikle de hipertansiyon ve diyabet hastalar için beyin kanamas riskini artrdn, bu hastalarn özellikle öle saatlerinde darya çkmamalar, uzun süre scakta kalmamalar ve scakta fazla efor sarf etmemeleri gerektiini belirtti.

Artan hava scaklklarnn birçok salk sorunlarn beraberinde getirdiine dikkat çeken Karasu, Beyin damarlarnn bütünlüünün bozulmas sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesi beyin kanamasna neden olmaktadr. Genellikle kazalar ve travma sonucu oluan beyin kanamas, hava scaklnn mevsim normallerinin üzerine çkt yaz dönemlerinde yüksek tansiyona bal olarak da görülebiliyor. Beyin kanamasnn belirtileri, iddetine ve kanamaya bal olarak farkllk gösteriyor. dedi.

Ba arlar mutlaka önemsenmelidir

Karasu, dikkate alnmad zaman hasta üzerinde kalc hasarlar brakabilecek olan beyin kanamasnn belirtilerini ise öyle sralad:

Beyin kanamas sonras en sk görülen ikyetler ani ve iddetli ba arsdr. Bu nedenle ba arlar mutlaka önemsenmelidir. Bunun yan sra kusma, uyuukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, felç, kusma, bilinç kayb, konumada bozukluk, uykuya eilim, epilepsi krizi gibi ikyetler de ba gösterebilir. Beyin kanamas geçiren kii fazla hareket ettirilmeden ksa sürede salk kuruluuna götürülmelidir. çünkü bazen dakikalar içinde yaplacak bir müdahale ile hastann hayat kurtulabilmekte veya sakatlklar önlenebilmektedir.

Güne altnda uzun süre kalmamaya özen gösterin

Beyin kanamas riskinin alnabilecek bir takm önlemlerle önlenebileceini sözlerine ekleyen Karasu, u önerilerde bulundu:

Güne altnda uzun süre kalmamaya özen gösterin. Mutlaka çkmak zorundaysanz apka takmaya dikkat edin. Tansiyonunuzu kontrol altnda tutun. Doktor kontrolünde kullandnz bir ilacnz varsa ihmal etmeyin. Beslenme düzenine dikkat edin ve ideal kilonuzu koruyun. Fast food tarz gdalar yerine salkl gdalar tüketin. Ar scaklarda bol bol su tüketin. Tuzu mümkün olduunca sofranzdan uzak tutun. Ar sporlardan kaçnn. iddetli ba ars hissettiinizde vakit kaybetmeden tam teekküllü bir hastaneye bavurun.

Ana Sayfaya Git